Fotó: Erdély László | Főtér.ro
Hol sírjaik domborulnak
szabot
2019. június 4. kedd, 20:15
Pontosabban arra, hogy vonja vissza azt a határozatát, amellyel saját közvagyonának nyilvánította a területet.

Bákó megye prefektusa felszólította Dormánfalva önkormányzatát, hogy vonja vissza azt a március 29-i határozatát, amellyel a város közvagyonába sorolta be az úzvölgyi katonatemető területét.

A prefektusi intézkedés abból a levélből derül ki, amelyet a hivatal Hargita Megye Tanácsának küldött, és amelyet Borboly Csaba osztott meg a honlapján. Ebben Bákó megye prefektusa azt írja, június 25-ig adott határidőt a dormánfalvi önkormányzatnak a határozat visszavonására, utána bíróságon támadja meg. A határozat bírósági megtámadása automatikusan felfüggeszti annak hatályát a jogerős ítélet kimondásáig.

Magát a felszólítást Tánczos Barna szenátor tette közzé Facebook-oldalán:

A felszólításban a prefektus arra a 2010-es kormányrendeletre is hivatkozik, amely az úzvölgyi katonatemetőt csíkszentmárton közvagyonaként említi, és a kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és a Bákó megyei építésfelügyelet után a negyedik állami intézmény, amelyik gyakorlatilag illegálisként kezeli Dormánfalva építkezését a temetőben.

Maricica Luminița Coșa prefektus azt is közölte a megyei tanáccsal, hogy hivatala elindította Bákó megye és Hargita megye közötti határvita rendezését azzal, hogy kérte a határt megállapító bizottság Bákó megyei tagjainak kijelölését. 

Dormánfalva a katonatemető közvagyonná nyilvánításával indította el a temető román parcellájának kialakítását, amellyel pattanásig feszült helyzetet teremtett a magyarok és románok között.

Az ügyet ma részletesen ismertette Klaus Iohannis államfővel is Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, miközben az államfő ma arról konzultál a pártok delegációival, hogyan ültessék alkotmányba a május 26-i népszavazás igazságügyi kérdésekben született eredményét.

Iohannis végighallgatta az RMDSZ javaslatát a katonatemető ügyének rendezésére, de választ nem fogalmazott meg rá, az ügy rendezése egyébként is a kormány feladata, számolt be a konzultációról Kelemen Hunor. Az RMDSZ azt javasolja, hogy távolítsák el az áprilisban a román katonáknak illegálisan emelt emlékművet és az ötven betonkeresztet, mert az elesett román katonák emlékének sem tesz jót a tudat, hogy a betonkereszteket másik hadsereg katonáinak sírja fölé állították, és a temető mellett hozzanak létre külön parcellát, amelyet az elesett román katonák emlékének szentelhetnek.

 

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.