Rács-odálkozás
béel
2019. május 28. kedd, 08:02
Megkezdődnek a szomorú börtönbeli mindennapok.

Miután először egy ország konstatálta meghökkenve, hogy Romániában Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) első embere személyében első ízben ítéltek el hivatalban levő képviselőházi elnököt, majd végigasszisztálta a kabaréba illő autós üldözést, amikor a teljes román sajtó hajkurászott Bukarest utcáin egy fekete autót, amelyben NEM ült Liviu Dragnea, a politikust szállító autó behajtott a rahovai börtön kapuján, amely bezárult mögötte.

De mi történik most vele?

Nos, a hivatalosan három és fél éves szabadságvesztés – amely a különféle kedvezmények miatt nem valószínű, hogy meghaladja majd a két évet –, először is egy 21 napos karanténnal kezdődik.

Ezen időszak alatt átfogó orvosi vizsgálatnak vetik alá, hogy felmérjék: nem szenved-e valamilyen fertőző betegségben, esetleg nem hordoz parazitákat, felfedezhetőek-e a testén külső agresszió nyomai, nem szenved-e valamilyen függőségben, mentális betegségben, hajlamos-e öngyilkosságra, és orvosi ellátásban részesítik, amennyiben szükséges.

Az első 72 órában zajlik az átfogó vizsgálat, amely nyomán a börtönorvos további laboratóriumi vizsgálatokat rendelhet el, ha szükséges. 

Legtöbb 21 nap elteltével aztán felállítja a diagnózist, megszabja, milyen étrendet kapjon, és adott esetben azt is, hogy milyen mértékben munkaképes.

A karantén időszaka alatt az elítéltek kiképzésben részesülnek arról, mi a házirend a börtönben, és átfogó programban vesznek részt, amelynek célja az, hogy minél könnyebben alkalmazkodjanak a börtönviszonyokhoz.

Mint megírtuk, Dragneát hétfőn ítélték három és fél év szabadságvesztésre a Teleorman megyei önkormányzat törvénytelenül alkalmazott PSD-s „munkatársai” ügyében.

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.