Bárányhússal és pálinkával járultak földesuraik feletteseik elé az erdészek az ortodox húsvét előtt

Egy kis figyelmesség a főnöknek, hogy jobban menjenek a dolgok, ha szükség van valamire.
Hirdetés

Enyhén szólva furcsa, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy felháborító húsvéti hagyományra bukkant a helyi sajtó pár nappal az ortodox húsvét előtt Nagyváradon. A Bihoreanul munkatársai két órán keresztül filmezték az ortodox nagycsütörtökön, ahogy a térség erdészei sorra főnökeik elé járulnak. Akárcsak a középkorban a jobbágyok a földesúr elé.

Nem üres kézzel, természetesen, hanem egy kis ajándékkal, hogy legyen majd, amit az ünnepi asztalra tenni. Az erdészek sorra hajtottak be a nagyváradi erdészet székháza elé, majd az autók csomagtartójából frissen vágott bárányt, egy-egy demizson bort, pálinkát emeltek ki, és vittek be az épületbe.

Cornel Hulea intézményvezető nem tudott magyarázatot adni a történtekre, és azt is megtagadta, hogy kinyissa az újságírók előtt gépkocsija csomagtartójának ajtaját. Igen ám, csak az egyik ajándékozó épp akkor érkezett, így kénytelen volt odakiáltani neki: „Ne hozz semmit! Vidd innen!”

A Bihar megyei erdészeti igazgatóság vezetője, Adrian Jurcău azt állítja: nem volt tudomása arról, hogy még él a „hagyomány”, ugyanis 2017-ben, beiktatásakor betiltotta. Az nem derült ki, hogy az erdészek felettesi parancsra vagy önszántukból vitték az ünnepi asztalra szánt ajándékot. A vendégjárásról készült videó ITT tekinthető meg.

Hirdetés