Fotó: Facebook |Herculane Project
Mentik a menthetőt
papmeli
2019. április 25. csütörtök, 10:50
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.

Reális esély mutatkozik arra, hogy elkezdődjön Herkulesfürdő fő látványosságának, a Szapáry-fürdőnek a megmentése. A Herculane Project fiatal építészeinek eddig közel tízezer eurót sikerült összekalapozni a célra, és egy magánvállalkozó vállalta:

május elsején megduplázza az addig összegyűlt összeget.

Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik leghíresebb fürdőjének, Sissi kedvenc üdülőhelyének megmentését nehezíti, hogy az ingatlan az önkormányzat tulajdonában, a telek ellenben magántulajdonban van és pereskedés tárgya. 2017-ben közveszélyessé nyilvánították, majd februárban beomlott a mennyezete. Előtte nem sokkal jártunk az épületben, riportunkat ITT olvashatják.

A Herculane Project fiatal építészei kidolgozták a megmentéséhez szükséges műszaki tervet, és

az önkormányzat is kibocsátotta a sürgősségi beavatkozáshoz szükséges építkezési engedélyt.

Így el lehet kezdeni a mentést és megállítani a műemlék további pusztulását. Az adományokat a Herculane Projectet lebonyolító Locus Egyesületnek kell utalni. (Számlaszám: RO17BTRLRONCRT0421032701), PayPal: www.paypal.me/asociatialocus.)

Az, hogy az összeg mekkora lesz, mindannyiunkon múlik.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30931
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.