mennyi az annyi?
Szerző: Ştefan Vlaston
2019. április 23. kedd, 11:51
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Adevărul oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Megszoktuk, tudjuk, hogy mi következik. Nagyon világos, hogy Iohannis elnök nem fogadja majd el a Dăncilă kormányfő által javasolt átalakítást, így a PSD–ALDE (Szociáldemokrata Párt–Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) koalíció számára már csak a kormány politikai átszervezése, a parlamenti szavazás marad, Iohannis pedig már nem tehet ellene semmit. Be kell iktatnia a parlamenti szavazás révén létrejött kormányt. És akkor most elkezdődnek a számolgatások.

Az RMDSZ zsarolása

Amikor úgy érzi, hogy a hatalomnak szüksége van a parlamentben a szavazataira, az RMDSZ egyik követelést fogalmazza meg a másik után, jóval túllépve azok elfogadhatóságának határát. Ilyen az autonómia Hargita és Kovászna megyék számára, kizárólagos magyar nyelvű oktatás a két megyében (ilyen követelése tudtunkkal eddig sem az RMDSZ-nek, sem más magyar szervezetnek nem volt – a szerk.), kizárólag magyar nyelvet beszélő személyek felvétele a két megye közigazgatásában (a kérés arra vonatkozott, hogy minél több alkalmazott ismerje a magyar nyelvet is – a szerk.) és más hasonló kaliberű dolgok. Ezek elfogadhatatlan kérések bármely párt számára, mely egy adott pillanatban éppen kormányon van. De mindenki ígérget és amikor megoldották a gondjaikat, fityiszt mutatnak a magyaroknak és úgy tesznek, mintha nem ígértek volna nekik toronyórát láncostól. Az RMDSZ is rájött erre a trükkre és garanciákat kér. De miféle garanciát lehet adni a becsületszón kívül? Azt meg eléggé tudjuk, hogy hányadán állunk a „becsülettel” a politikában…
Így aztán egy hétnyi zsarolás következik, a lehető legtisztább maffiamódszerekkel, amelynek aztán a kormánykoalíció vagy enged, vagy nem. És hogyan győzi meg az RMDSZ-t, hogy állja majd a szavát? (Kelemen Hunor az RMDSZ nevében már bejelentette, hogy a kormánypártokra bízza a parlamentben a saját kormányátszervezésükhöz szükséges többség biztosítását és nem kíván ebben részt venni; forrás itt – a szerk.)

A parlamenti számtan állása

A PSD–ALDE koalíciónak már csak 6 szavazattal van többje a kormány megszavazásához szükséges egyszerű többségnél. Itt már nem úgy van, mint a bizalmatlansági indítványnál, hogy ülsz a padban és hagyod az indítványt benyújtókat harcolni azért, hogy rávegyék a szavazásra a parlamenti képviselőket. Most a PSD–ALDE-s többségnek kell összegyűjtenie a 233 szavazatos többséget az új kormány elfogadásához.

Mit fog tenni a Pro Románia?

Pontának 21 képviselője van, 16 a PSD-től. Bár kijelentette, hogy a Pro Románia nem fog PSD-s párt (helyesen valószínűleg: kormány – a szerk.) ellen szavazni, most nem erről van szó. Most egy nyíltan az ellenségének nevezett Dragnea által de facto vezetett PSD-s kormány „mellett” kellene szavaznia. Nem látom be, hogy miként szavazhatna meg egy új PSD-s kormányt.

A nemzeti kisebbségek frakciója. Fele a hatalommal szavaz, a másik fele tartózkodik vagy nem vesz részt a szavazáson. Ez most különleges helyzet, nem világos, hogyan helyezkednek majd a kisebbségi képviselők.
RMDSZ. A képviselőházban 21, a szenátusban 9 tagja van. Valószínűleg a magyarok döntésétől függ egy új PSD–ALDE-s kormány megszavazása.

Nem világos, hogy

a politikai játékok a hatalom más parlamenti képviselőit is ráveszik majd a PSD–ALDE-s kormányzat megbuktatására.

Sokan haragszanak, mert nem kaptak befutóhelyet az európai parlamenti listán, mert olyan embereket részesítettek előnyben, akik most ejtőernyőztek a pártba (Carmen Avram újságíró), mert a vezetőség nem méltányolja tisztségekkel és a következő parlamentben biztos helyekkel a tevékenységüket. Mások nem a pártban akarják megérni Dragnea lehetséges elítélését. Elég beteget jelentve vagy külföldre utazva távol maradniuk a szavazástól. Lehetséges, hogy „szavazatvásárlás” is lesz, készpénzzel vagy más módszerekkel. Meglehet, hogy nem igazolódik Dragnea reménye, hogy a PSD–ALDE-nek biztos többsége van a parlamentben. Végül is még másfél év van a következő parlamenti választásig és minden képviselő igyekszik bebiztosítani a helyét a következő törvényhozásban.

Az új miniszteri javaslatok kimondottan nevetségesek. Brăiloiu úr azzal marad fenn a parlamentarizmus történelmében, hogy bűnözőhöz illő szavakkal illette Florina Presadă USR-s (Mentsétek meg Romániát Szövetség – a szerk.) szenátort, Nicolicea úr tanulmányairól pedig zaftos anekdotákat lehetne mesélni! Lehet, hogy ezek a „részletek” is számítani fognak.

Feltételezem, hogy Dăncilă kormányfő kormányátszervezéssel szembeni ellenállásához az a félelme is hozzájárult, hogy a PSD–ALDE nem lesz képes összegyűjteni a 233 fős szükséges többséget. Mindent egybevetve nem lennék annyira biztos abban, hogy Dragnea ezúttal is képes lesz megoldani a parlamenti többség gondját, tekintettel arra, hogy most szavazásra kell késztetnie a parlamenti képviselőket, nem elég a parlamenti padsorokban tartani őket.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30901
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.