Illusztráció
Beteg egészségügy
MTímea
2019. április 1. hétfő, 17:18
Drasztikus lépésekre készül Sorina Pintea, miután két kórházat is meglátogatott.

Annyira besokallt a ploiești-i kórházban tapasztalt méltatlan körülményektől Sorina Pintea egészségügyi miniszter, hogy úgy döntött, kezdeményezni fogja az intézet működési engedélyének bevonását. Hasonlóan drasztikusan járna el a szintén nemrég meglátogatott Gorj megyei kórház esetében is, ahol az orvosok közötti konfliktus tetézi az alapvető higiéniai hiányosságokat.

A tárcavezetőnek – mint mondta – elege van abból, hogy folyamatosan a hatóságokra mutogatnak, miközben mindannyian a rendszer részét képezzük: az  intézmények, az orvosok, a páciensek és a hozzátartozók is. Rengeteg kellemetlenséget tapasztalt látogatásai során, ezek közül a leginkább az bosszantotta, hogy az emberek azt gondolják, jól van minden úgy, ahogy van, mert mégiscsak jobbak a körülmények a kórházakban, mint amilyenek korábban voltak – filozofált a tárcavezető, aki szerint az emberek abban a téveszmében élnek, hogy nem érdemelnek jobbat. Az egészségügy legnagyobb problémáját jelenleg nem a pénzhiány jelenti, hanem a szabályok és az eljárások betartásának vagy ismeretének hiánya, például a kórházak fertőtlenítésére vonatkozóan, vélekedett.

Sorina Pintea eszmefuttatásának előzménye, hogy váratlan látogatást tett a ploiești-i kórházban, azt követően pedig kezdeményezte a kórház ellátási igazgatójának leváltását, de az illetőt nem akarják eltávolítani, és mindössze 20 ezer lejre bírságolták meg a kórházat a nem megfelelő hulladékkezelésért. A tárcavezető keveseli az összeget, és azt mondja, a kórház ideiglenes bezárására lenne szükség. Fontolgatja, hogy bevonja a két problémás kórház működési engedélyét, ugyanakkor további be nem jelentett látogatásokat és még durvább büntetéseket helyezett kilátásba.

comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.