Illusztráció | Fotó forrása: Emanuel Ungureanu Facebook-oldala
Beteg egészségügy
MTímea
2019. március 30. szombat, 10:25
Sorina Pintea váratlan látogatást tett egy kórházban az éjszaka, és meglepődött, amit látott.

A fővárosban székelő egészségügyi minisztérium ultrabelvárosi épületének ablakából nehezen szembesülhetett eddig a tárcavezető a román egészségügy valós helyzetével, fontos fejlemény tehát, hogy végre kimerészkedett az épület falain túlra, és az utóbbi időben meglátogatott pár intézményt. De nem ám bejelentett látogatásokat tett, amire a kórházak némi szájhúzással legalább felkészülhetnek, hanem váratlanul jelent meg, így

legalább közelebb kerülhetett a kegyetlen valósághoz.

Péntekről szombatra virradóan a Prahova megyei tanácselnökkel, Bogdan Toaderrel közösen kereste fel a ploieşti-i sürgősségi kórház különböző osztályait, szóba állt az orvosokkal, a nővérekkel, a betegekkel, és nagyon sok rendellenességet talált.

Szombat reggel a sajtó érdeklődésére Sorina Pintea megosztotta tapasztalatait, különösen két dologra reagálva érzékenyen. Egyrészt azt tette szóvá, hogy nagy a mocsok, még a felújított részlegeken is, másrészt az orvosok és a kórházi alkalmazottak nem viselkednek megfelelően a betegekkel. Meglepődve magyarázta, hogy

nem számított arra, hogy a 21. századi romániai kórházakban ilyen mocskot fog találni

(akkor ezek szerint eddig nem nézett szét elég alaposan).

Az is bebizonyosodott, hogy nem az előírásoknak megfelelően zajlik a fertőtlenítés a kórházban, amire az ügyeletes orvos azzal reagált, hogy náluk nincsenek nozokomiális fertőzések, de ezt a tárcavezető lehetetlennek tartja a körülményeket látva. Pintea átfogó ellenőrzésre kérte a közegészségügyi igazgatóságot, és kezdeményezte a kórház ellátási igazgatójának leváltását.

Hasonló tapasztalatokra tett szert a hét folyamán az egyik Gorj megyei kórházban is, de ott nem csak a higiéniával vannak gondok, hanem azzal is, hogy annyira eldurvult néhány orvos közötti konfliktus, hogy az már a páciensek életét is veszélyezteti.

Erdélyi intézményekben is igazán szétnézhetne, hogy végre felfogja, kicsit komolyabb gondok vannak, mint ahogy Bukarestből látszik.

comments powered by Disqus
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.