Fotó forrása: Defence Matters
szimuláció
Jean St'Ay
2019. március 27. szerda, 09:27
Nos, egyelőre csak hadgyakorlat formájában. De azért elég ijesztő lehet. És miért gyakorolna valaki olyasmit, amit esze ágában sincs megcsinálni?

Az a helyzet, hogy az utóbbi időben Oroszország erősen érdeklődik a Fekete-tenger (Románia egyetlen barátságos szomszédja, ugye) iránt, és nem kimondottan nyaralási célból. Például: a nagy testvér Tu–22-es nukleáris rakétahordozó bombázókat telepítette a Krím-félszigetre, majd szépen felvonult a Fekete-tengeren. 1500 katonával, haditechnikával, repülők és harci helikopterek százaival, továbbá kétéltű járművekkel.

És ismételjük: nem arról van szó, hogy lerobbantak volna az orosz sétahajók. A hírek szerint a sereg offenzív hadgyakorlatot tart, melynek során légi és vízi deszantgyakorlatokat végeznek. Erre persze mondhatja akárki, hogy oké, mi ebben a különös, az oroszok (és nem csak ők) néha hadgyakorlatoznak. És? Na de tessék csak várni, most jön a meredek.


A deveselui támaszpont életnagyságú makettje, amelyen az orosz pilóták gyakorolnak (Fotó: Adevărul)

Katonai források szerint az oroszok felépítették a deveselui amerikai katonai egység életnagyságú makettjét. Hogy miért?

Hát, hogy a pilóták kényelmesebben és életszerűbben tudják megszórni a célpontot.

Mert az orosz katonai vezetők szerint a deveselui rakétapajzs bizony nem csak védekezésre szolgálhat, hanem támadásra is. És ez nekik nem tetszik. Az is lehet, hogy komolyan vették Mihai Fifor román hadügyér tavalyi (atombomba méretű baki) kijelentését, miszerint Romániának vannak ballisztikus rakétái.

Na de mit szólnak mindehhez a román szakértők? Alexandru Grumaz tábornok például azt, hogy Oroszország új Vasfüggönyt készít elő. Meg azt, hogy annak idején, a Hidegháború alatt az oroszok hatalmas hadigép- és fegyverkészletet halmoztak fel a transzdnyeszteri övezetben. És most ugyanez történik a Krím-félszigeten. Vagyis: visszatérnek a hidegháborús stratégiákhoz.

Constantin Degeratu tábornok a maga részéről azon a véleményen van, hogy Oroszország 2014 óta következetesen megy előre a Fekete-tenger övezetében, egy pontos haditerv szerint. És most jutottak el odáig, hogy a deszantot is gyakorolják. Na de ami a tábornok úr szerint még aggasztóbb:

mit tesz Románia? Semmit! Mintha nem látná az orosz veszélyt.

Costin Georgescu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója szerint (naná, a kémek mindig jobban tudják) viszont semmi új nincs a keleti front napja alatt. Oroszország régóta nyomul a Fekete-tengeren. A mögöttes cél, amelyet Vlagyimir Putyin kiválóan megtanult a régi szovjet rendszer embereitől, a következő: félelmet kelteni a Fekete-tenger övezetében.

Persze, remek lenne, ha Románia meg tudná védeni magát, de a mioritikus hadsereg beruházási ritmusa enyhén szólva ki-kihagy. Ezzel pedig az illetékes döntéshozók bizony konkrét veszélybe sodorják az országot.

Oké, a románok gyengék, nem tudják megvédeni magukat. De mit csinálnak az amerikaiak?

Mert végül is, a deveselui rakétapajzs is amerikai. Hát, mit csináljanak ők is. Vigyáznak és figyelnek. Meg azért van még egy-két támaszpontjuk Románia szent földjén. Először is ott van, a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu mellett felépített támaszpont, a legnagyobb. A méreteket tekintve a második maga Deveselu, a legkisebb pedig az aranyosgyéresi légitámaszpont. Ezeket a támaszpontokat az amerikaiak alaposan megtömték mindennel, ami szerintük használhat az oroszok ellen.

Nos, ez most a helyzet. Nem túl biztató. És a tetejébe, attól is tartunk, hogy hamarosan felbukkannak azok a nagy patrióta szakértők is, akik valamilyen furmányos és ármányos és légies összefüggések alapján Magyarország kezét is bele fogják látni a dologba.

comments powered by Disqus
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.