Fotó: Főtér.ro
hepiend
Timi
2019. március 18. hétfő, 20:33
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.

Bizonyára olvasóink is emlékeznek rá, hogy nem mindig zajlott olyan zökkenőmentesen a Székely Szabadság Napja Marosvásárhelyen, mint idén. Három évvel ezelőtt a csendőrök összesen 84 személyt bírságoltak meg, miután megnézték az amúgy békésen zajló, megemlékezéssel egybekötött demonstráció videofelvételeit. Ráadásul nemcsak a résztvevőket és a szervezőket büntették meg, hanem olyan személyeket is, akik még csak ott sem voltak.

A bíróság utólag valamennyi bírságot érvénytelenített, míg a marosvásárhelyi csendőrök ellen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háttérszervezeteként működő Siculitas Egyesület feljelentése nyomán indult büntető eljárás.

A katonai ügyészség ezt az eljárást zárta le, eljuttatva a kivizsgálás eredményeit összegző 18 oldalas ügyészségi dokumentumot a SZNT-nek. A dokumentumból kiderül: meghallgatták sértetteket, a tanúkat, és a szabálysértési jegyzőkönyvek kiállítóit, a magasabb beosztású csendőrtisztekre azonban nem terjesztették ki a vizsgálatot, holott ők adták ki az utastást arra, hogy büntessék meg a szervezést segítő, előre bejelentett önkénteseket.

A Székely Szabadság Napja szervezői ennek ellenére nem nyújtanak be fellebbezést, mivel „méltánytalan és igazságtalan lenne a parancsot teljesítő és a jegyzőkönyveket kitöltő beosztott altisztek megbüntetése”.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30422
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.