terror
szabot
2019. március 16. szombat, 12:20
A SRI vizsgálja, merre járt.

Bulgáriában, Romániában és Magyarországon utazgatott tavaly az ausztrál Brenton Tarrant, aki pénteken 49 embert ölt meg és legalább húszat súlyosan megsebesített két új-zélandi mecsetben, közölte a bolgár főügyész.

A férfit a támadás előtt többoldalas kiáltványt, illetve fotókat tett közzé a fegyvereiről a közösségi hálókon, itt tűnt fel többeknek, hogy fegyvereire olyan magyar, román és dél-szláv hadvezérek, uralkodók nevét írta fel, akik harcoltak a törökök ellen a 16-18. század folyamán. 

Kivéve a szintén felfestett Şerban Cantacuzino, aki épp hogy a törökök oldalán vett részt Bécs ostromában, de ez az apró részlet elkerülhette Tarrant figyelmét, miközben a térségben utazgatott, és vélhetőleg ismerkedett a Balkán történetével.

Miután körútjára a bolgár főügyész felhívta a figyelmet, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) is elkezdett vizsgálódni, közölték a vizsgálatokhoz közelálló források a Mediafax hírügynökséggel. További részleteket viszont nem árultak el.

Szotir Cacarov bolgár főügyész annyit legalább elárult, hogy Tarrant Szófiát és Plovdiv városát látogatta meg, majd átjött Romániába, ahol autót bérelt, hogy Magyarországra utazzon. A bolgár hatóságok nem találtak terrorista tevékenységre utaló nyomokat Bulgária területén, tette még hozzá a főügyész.

A 28 éves ausztrál férfi tegnap 17 percen át élőben közvetítette a Facebookon, ahogy fegyverével kiszáll kocsijából, és az egyik christchurch-i mecsetet végigjárva tüzet nyit az emberekre. A két mecsetben, ahol öldökölt, szinte kizárólag menekültek vettek részt muszlim vallási szertartáson. A rendőrség kérésére a közösségi hálók szinte azonnal leszedték a videót, és elérhetetlenné tették a férfi Facebook- és Twitter-kontóját.

A 49 embert megölő, húsz embert súlyosan megsebesítő férfit az új-zélandi hatóságok azonnal őrizetbe vették. Jacinda Ardern miniszterelnök bejelentése szerint úgy tűnik, a férfi egyedül volt, egyedül hajtotta végre a két támadást módosított fegyverekkel. Ez utóbbi miatt valószínűleg változtatnak az új-zélandi fegyvertartási törvényen. 

Az új-zélandi hatóságok anyagi és morális segítséget ajánlanak fel az áldozatok családjának, velük közösen szervezik a temetést. A ma reggeli hivatalos közlések szerint a sérültek közül 39 személyt tartanak orvosi megfigyelés alatt, közülük 11-nek súlyos az állapota.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30400
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.