Szabadság? Nem szeretem
béel
2019. március 13. szerda, 07:11
De azért rendesek, mert az esetleg engednék, hogy Magyarországra szállítsák.

Különleges javaslattal kedveskedik a magyaroknak így március 15-e előestéjén a szélsőségesen magyarellenes Új Jobboldal Párt (PND): felhívásban fordultak a román illetékesekhez, hogy tüntessék el Aradról az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ott kivégzett magyar tábornokainak emlékművét.

A soviniszta zsebpárt szerint „sértő” az aradiakra nézve a vértanú tábornokok emlékműve. Azok ugyanis 40 ezer román legyilkolásáért felelősek – vették elő ismét a román mitológia vonatkozó passzusának hazugságait.

A PND nagyot akart menni, és még itt sem állt le a provokációval: szerinte „a gyilkosokat idéző március 15. és október 6.” nem lehetnek reprezentatív napok Arad számára. 

„Kérjük, hogy

tegyék meg a szükséges lépéseket a 13-ak szoborcsoportjának a lebontásához, és Magyarországra küldéséhez vagy megsemmisítéséhez”

– hívta fel a párt mindazokat, akik elrendelhetik a szoborrombolást.

A PND rugózott még egy kicsit a magyar témán: felszólította Bognár Levente aradi alpolgármestert, számoljon be arról, mennyi pénzzel támogatta az önkormányzat a magyar rendezvényeket.

Az alpolgármester az Aradihirek.ro portálnak elmondta: a párttá bejegyzett szélsőjobboldali mozgalomnak Aradon nincs tömegbázisa, a választott és kinevezett román elöljárók sem veszik komolyan, de

az ilyen megnyilvánulásokkal el tudják érni a feszültség szítását, a közhangulat megmérgezését.

Szerinte az idei romániai választások, a március 15-i magyar nemzeti ünnep közeledte, illetve az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc vérbefojátásnak október 6-i 170. évfordulója miatt erősödtek fel a magyarellenes hangok.

Az aradi Szabadság-szobrot, Zala György alkotását 1890. október 6-án avatták fel a színház háta mögötti Szabadság téren.

A román közigazgatás bevezetése után, 1921-ben a Brătianu-kormány a lebontás mellett döntött, és bedeszkázták a

szoborcsoportot, majd 1925-ben szétszedték. 74 évig különböző helyeken, leghosszabb ideig az aradi várban őrizte darabjait a román hadsere, mígnem 1999. október elsején a magyar és a román kormány közti megállapodás értelmében kiszabadították az allegorikus szoboralakokat. Több évig tartó restaurálást követően 2004-ben állították fel ismét köztéren Aradon: de nem eredeti helyén, hanem a volt Attila, később Tűzoltók terén, ahol létrehozták a Román–magyar megbékélési parkot is. 

A szobor azóta is szúrja a román szélsőségesek szemét, előfordult, hogy a román nemzeti színekre lefestve gyalázták meg az alkotást.

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30346
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.