Szabadság? Nem szeretem
béel
2019. március 13. szerda, 07:11
De azért rendesek, mert az esetleg engednék, hogy Magyarországra szállítsák.

Különleges javaslattal kedveskedik a magyaroknak így március 15-e előestéjén a szélsőségesen magyarellenes Új Jobboldal Párt (PND): felhívásban fordultak a román illetékesekhez, hogy tüntessék el Aradról az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ott kivégzett magyar tábornokainak emlékművét.

A soviniszta zsebpárt szerint „sértő” az aradiakra nézve a vértanú tábornokok emlékműve. Azok ugyanis 40 ezer román legyilkolásáért felelősek – vették elő ismét a román mitológia vonatkozó passzusának hazugságait.

A PND nagyot akart menni, és még itt sem állt le a provokációval: szerinte „a gyilkosokat idéző március 15. és október 6.” nem lehetnek reprezentatív napok Arad számára. 

„Kérjük, hogy

tegyék meg a szükséges lépéseket a 13-ak szoborcsoportjának a lebontásához, és Magyarországra küldéséhez vagy megsemmisítéséhez”

– hívta fel a párt mindazokat, akik elrendelhetik a szoborrombolást.

A PND rugózott még egy kicsit a magyar témán: felszólította Bognár Levente aradi alpolgármestert, számoljon be arról, mennyi pénzzel támogatta az önkormányzat a magyar rendezvényeket.

Az alpolgármester az Aradihirek.ro portálnak elmondta: a párttá bejegyzett szélsőjobboldali mozgalomnak Aradon nincs tömegbázisa, a választott és kinevezett román elöljárók sem veszik komolyan, de

az ilyen megnyilvánulásokkal el tudják érni a feszültség szítását, a közhangulat megmérgezését.

Szerinte az idei romániai választások, a március 15-i magyar nemzeti ünnep közeledte, illetve az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc vérbefojátásnak október 6-i 170. évfordulója miatt erősödtek fel a magyarellenes hangok.

Az aradi Szabadság-szobrot, Zala György alkotását 1890. október 6-án avatták fel a színház háta mögötti Szabadság téren.

A román közigazgatás bevezetése után, 1921-ben a Brătianu-kormány a lebontás mellett döntött, és bedeszkázták a

szoborcsoportot, majd 1925-ben szétszedték. 74 évig különböző helyeken, leghosszabb ideig az aradi várban őrizte darabjait a román hadsere, mígnem 1999. október elsején a magyar és a román kormány közti megállapodás értelmében kiszabadították az allegorikus szoboralakokat. Több évig tartó restaurálást követően 2004-ben állították fel ismét köztéren Aradon: de nem eredeti helyén, hanem a volt Attila, később Tűzoltók terén, ahol létrehozták a Román–magyar megbékélési parkot is. 

A szobor azóta is szúrja a román szélsőségesek szemét, előfordult, hogy a román nemzeti színekre lefestve gyalázták meg az alkotást.

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30346
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.
Petru Daea ismét felhergelte az Európai Bizottságot.
Ilyen sem történik minden nap a kis erdélyi magyar politikai prérin.
Vajon mit tenne az ortodox egyház, ha a teniszcsillag történetesen görög-katolikus lenne?
Most épp nem a magyar feliratokkal van baj. Hanem mindennel.
A szerző szerint Románia lassan bekerül a szamárpadba, Magyarország és Lengyelország mellé. Igen ám, csak a mioritikus hazából hiányoznak az ütőképes politikusok.
Álorvosok után álbetegek – így élünk mi.
Ijesztő állapotokat fedett fel az idei Someș Delivery.
Gödrök, buldózerek, daruk és romok között nem lehet normálisan élni. Andrei Pleșu kiváló írása.
Pedig a kampányban még a diákok ingyenes utaztatását is meglebegtették. De ez egy ilyen ország.
Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Méltóságos és mioritikus hazai, továbbá demokratikus európai hölgyek és urak, most lehet mondani, hogy ebben a Romániában milyen szépen rendezték a kisebbségi ügyeket.
Mintha az utak végül összeesküdtek volna ellene.