Így kell kreatívan kétmillió lejt lopni

Két banki alkalmazott adott leckét. Élesben.
Hirdetés

Rendkívül kreatívan lopta meg éveken keresztül saját munkahelyét két jászvásári (Iași) banki alkalmazott: a rendszer ismeretében hosszú ideig sikeresen tüntették el a nyomokat, így mintegy kétmillió lejt sikerült sajátos fizetéskiegészítésként hazavinniük.

Mint szerdán kiderült, a francia Société Générale érdekeltségi körébe tartozó BRD illetékeseinek tavaly nyáron tűnt fel, hogy nem stimmel a mérleg, ekkor fordultak a rendőrséghez.

A hatóságok pedig hosszas és kitartó nyomozás után múlt héten jutottak el két gyanúsítottig. Két banki ügyintézőről van szó, akiket 24 órára őrizetbe is vettek, de aztán a bíróság szabadlábra helyezte őket. Ugyanakkor 60 napra hatósági felügyelet alá kerültek, és persze banknak a közelébe sem mehetnek.

Mármint dolgozni.

A nyomozó hatóságok szerint a 2014 és 2017 között jókora összeget lenyúló alkalmazottak módszere egyszerű volt, de nagyszerű: mivel ügyintézőként rengeteg készpénz ment át a kezükön, néha megdézsmálták a készletet, a pénzeszsákokat pedig egyszerűen átcímkézték, más összeget feltüntetve rajtuk.

Sőt 2017-ben egyikük még a bank számítógépes rendszerét is meghackelte, eltüntetve egy 500 000 lejes hiányt.

Hirdetés

Azért a módszer mégsem működött tökéletesen, hiszen végül lebuktak.

A bank pedig most azt állítja: átszervezték a munkafolyamatokat, így ma már lehetetlen hasonló módszerrel meglopni az intézményt.

Azért erre nem vennénk mérget.

Hirdetés