Költségvetésforgó
béel
2019. február 22. péntek, 13:40
Dehogy írja alá a költségvetést az államfő, inkább továbbküldi az alkotmánybíróságra.

Ha valaki aggódott volna, hogy Klaus Iohannis államfő enyhébb bánásmódot készül a kormánnyal szemben alkalmazni, miután jó három hónapos huzavona után végre kinevezett két új minisztert, akkor most megnyugodhat.

Az elnök pénteken bejelentette: nem hajlandó kihirdetni a kormány által iszonyatos késéssel összedobott költségvetést, amelyet szégyenletesnek nevezett, ehelyett továbbküldi azt az alkotmánybíróságra.

Iohannis azt állítja: a büdzsé törvénytervezete alkotmányellenes rendelkezéseket tartalmaz, hiszen a kormány és a parlament nem vett figyelembe az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeket, illetve „alapvető jogokat sért”.

A második államfői mandátumára gyúró Iohannis, aki már most keményen kampányol, bár az elnökválasztás csak az év végén lesz, természetesen nem mulasztotta el az alkalmat, hogy újfent felmossa a padlót a kormánnyal.

Szerinte a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) inkompetens, és nem képes az ország vezetésére.

Iohannis úgy véli, mindenki számára világossá vált, hogy a PSD-kormány csődöt mondott, hiszen a kórházakban egymást érik a problémák, az oktatás alulfinanszírozott, a gazdaságot „teljesen felforgatta a múlt év végén titokban kiadott, 114-es sürgősségi kormányrendelet”, autópálya-építés pedig „szóba sem jöhet”. 

„Ami pedig az igazságszolgáltatást illeti: a teljes PSD-kormányzás az igazságszolgáltatás elleni hadjáratról szól, amelynek célja a rendszer ellenőrzés alá vonása, átpolitizálása, hogy aztán rendezni tudják a büntetőügyeiket”

– dörögte Iohannis.

Aki szerint a PSD nem a román állampolgárok és az ország, hanem Liviu Dragnea pártelnök érdekeinek szem előtt tartásával kormányoz. 

Amúgy egyáltalán nem meglepő, hogy az elnök visszadobta a költségvetést: az elnöki hivatal szóvivőjén keresztül már két nappal ezelőtt a földbe döngölte miatta a kormányt.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30044
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.
Elképesztően operatívak voltak vasárnap kora reggel.
Míg egyes papok lelkesen forradalmárkodtak, a katonák zöme húzódozott. Amíg az arisztrokrácia Budapestre várt, a vidéki románok fegyvert ragadtak.
A román politikai kultúra régi mintái: népieskedés, nosztalgia, ostoba ájtatosság, öndicséret, nyelvtani hibák.
A SRI vizsgálja, merre járt.
Az államfő így tisztelte meg a romániai magyar közösséget a nemzeti ünnepen.
Ferenczes István költő-szerkesztőnek, Selmeczi György zeneszerzőnek és Tamás Menyhért költőnek gratulálunk!
Képekben mutatjuk a március 15-i kolozsvári felvonulás és ünnepség pillanatait.
A polgári engedetlenséget gyakorolta ma 15 percre a lakosság egy része.