Megy a hazudozás és a ködösítés az Egyesülésről elnevezett autópálya-projekt kapcsán

Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Hirdetés

Ugye emlékszünk arra, hogy tavaly novemberben a közvélemény nyomására született egy törvény, amely gyakorlatilag arra kötelezi a kormányt, hogy négy évben belül építsen autópályát Erdély és Moldva között a Marosvásárhely-Iași útvonalon. Ez már akkor is csodával határosnak tűnt, az Egyesülésről elnevezett gyorsforgalmi út története azonban konkrétan sehol nem tart még, egyre kamubbnak tűnik ez az egész.

A számok legalábbis azt mutatják, hogy a kormány magasról tojik erre a projektre is, nem kifejezetten csipkedi magát a centenáriumi vállalás kivitelezésével. Erre most egy USR-s képviselő, Iulian Bulai mutatott rá, aki Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztostól megtudta,

a román kormány egyetlen eurocentet sem kért az Európai Uniótól a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

Ez a tanulmány egyébként a becslések szerint 158 millió euróba kerülne, a kormány azonban csupán 2 millió eurót különített el erre a célra, ami mindent elárul a Dăncilă-kabinet hozzáállásáról. Tudni kell még, hogy az EU az összeg 85 százalékával szállna be, ráadásul szakértelmet is biztosított volna, ingyen és díjmentesen.

Itt tartunk most. Arról nem is beszélve, hogy az év elejére beígért licit kiírása is csúszik. Nagyon kamuszaga van ennek az egésznek, és várhatóan tovább folytatódnak majd a tüntetések és a petíciózások az ügyben. 

Hirdetés

Corina Creţu válasza itt olvasható el: 

Hirdetés