Jön az ujjlenyomatos-csipes személyi

Minden uniós polgár személyi igazolványa akkora lesz, mint egy bankkártya.
Hirdetés

Hitelkártya méretű lesz, és mikrocsipen tárolja két ujjlenyomatunkat az az új személyi igazolvány, amelyet minden uniós országban rendszeresítenek majd. Erről ért el informális egyezséget az EU soros, román elnöksége, közölte kedd este a belügyi tárca. A tényleges igazolványok két évvel azután érkeznek majd, hogy az egyezséget formalizálják, és életbe léptetik.

Az uniós tagországok most azokról a minimálisnak tekintett biztonsági elemekről egyeztek meg, amelyeknek szerepelniük kell majd minden uniós polgár személyi igazolványán. A szokásos, szemmel is látható személyes adatok mellett, mint a név, arckép, stb., a bankkártya méretű igazolványnak be kell tartania a Polgári Repülés Nemzetközi Szervezetének minimális biztonsági előírásait, és rendelkeznie kell egy érintésmentesen olvasható csippel, amely a kártya tulajdonosának arcképét és legalább két ujjlenyomatát tartalmazza.

Az Unió a személyik tartalmi egységesítésével és biztonsági fokának emelésével a jóhiszemű utazók szabad közlekedését segítené elő, illetve megakadályozná a személyazonosság-lopást, és csökkentené a személyi igazolványok hamisítását. És persze védi a személyes adatainkat, hangsúlyozza a közlemény. A személyes adatok hitelességéért, az igazolványok és biztonsági elemeinek előállításáért a tagországok felelnek.

Az új igazolványok legkevesebb öt, legtöbb tíz évig lesznek majd érvényesek. A tagországoknak jogukban áll hosszabb érvényességű igazolványt is kibocsátani a 70 évnél idősebbeknek, kiskorúak számára pedig öt évnél rövidebb érvényességűt is.

A román belügy már előkészítette a törvényjavaslatot, amellyel bevezetik a hazai jogrendbe az új európai szabályozást.

Hirdetés