Iohannis ezúttal nem söpörheti le az asztalról a magyar oktatást védő törvényt

A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Hirdetés
Úgy tűnik, hogy néhány kacskaringó után napvilágot láthat az a törvény, amely előírja, hogy a nemzeti kisebbségek anyanyelvén működő osztályokat csak az oktatási minisztérium kisebbségi államtitkársága, a Nemzeti Kisebbségi Tanács oktatási szakbizottsága vagy az illető kisebbség parlamenti képviseletét ellátó szervezet jóváhagyásával lehet átszervezni vagy megszüntetni.
 
A szenátus döntéshozó kamaraként ismét megszavazta a törvényt, és erre azért volt szükség, mert tavaly júniusban először elfogadott jogszabályt Klaus Iohannis elnök visszaküldte a parlamentnek – emlékeztetett közleményében az RMDSZ. Akkor Iohannis – egészen pontosan az államfői hivatal – amiatt akadékoskodott, hogy a tervezet eredeti szövegében a „nyelvi vagy nemzeti kisebbségek” kifejezés szerepelt, holott a közoktatási kerettörvény nem határozza meg a „nyelvi kisebbségek” fogalmat.
 
Most ismét Iohannis elé kerül a másodszor elfogadott jogszabály, így az államfő nem tagadhatja meg a kihirdetését.
 
Az RMDSZ szerint a törvény főleg a szórványban működő oktatási intézményeknek biztosít kedvező feltételeket, hiszen ott a minimális osztálylétszám biztosítása problémát jelenthet. A jogszabály lehetővé teszi például azt, hogy az RMDSZ vagy az iskola igazgatóságának kérésére a minisztérium engedélyezheti a kisebb létszámmal működő osztályok működését. 

Hirdetés