Edzőkeringő
Szerző: Boros Miklós
2019. február 18. hétfő, 17:36
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A román fociklubok tulajdonosaira szokták mondani, hogy türelmetlen, hosszú távra tervezni képtelen edzőfalók, de a jelek szerint a székely hokicsapatok felveszik velük a versenyt. Az Erste Ligába frissen visszakerült Gyergyói HK-t immár a harmadik tréner, a svéd Mikael Tisell  irányítja a szeptemberi szezonkezdet óta, erre pedig 
 

muszáj volt rátromfolniuk a nagy rivális csíkiaknak, akik hétfőn már a negyediket nevezték ki. 

A csíki klubnál egy brassói vereség után jön az edzőváltás. A cseh Leo Gudas öt éves szünet után nyert román bajnokságot tavaly, de egy 8-3-as kudarc után menesztették november elején, MacAdam most vasárnap 5-2-re kapott ki a Coronától, hétfőn már munkanélküli volt. Kettejük között novemberben és december elején a játékosként klublegenda Hozó Levente másodedző irányította a csapatot.
 
A statisztikák szerint amúgy éppen a nyíltan átmeneti megoldásnak szánt Hozóval volt a legeredményesebb a csapat, 25 pontot szerzett a neki jutó 11 meccsen, ami 75,75 százalékos teljesítmény. Gudast kereken 75 százalékos mérleggel rúgták ki (20 meccsen 45 pont), MacAdam pedig a begyűjhető pontoknak alig felét érte el (16 meccsen 24 pont) az Erste Ligában.
 

Évekig játszott a Sportklubban, most szakvezetheti

És ha cseh edzővel kezdte a szezont a Sportklub, a jelek szerint azzal is akarja befejezni, MacAdam utódja ugyanis Vaclav Novak lett, aki 2010 és 2014 között a csapat játékosa volt, és 184 MOL Liga-mérkőzésen 259 pontot (109 gól + 150 gólpassz) ért el. 
 
Vaclav Novak | A kép forrása a Székelyhon
 
Vaclav Novak | A kép forrása a Székelyhon
 
Novak tavaly Gyergyóban zárta le játékoskarrierjét, ahol már az edzősködésbe is belekóstolt, a szezont pedig a GyHK sportigazgatójaként kezdte, de januárban távozott posztjáról. Tőle várják, hogy az Erste Liga középszakazasában a második helyről a negyedikre visszaeső, legutóbbi öt meccsét elvesztő Sportklubot életre keltse a közelgő rájátszásban. 
 
Mert Csíkban a szezon előtt három trófea (Erste Liga, román bajnokság és kupa) megnyerése volt a cél, és az elsőtől nagyon eltávolodott a Sportklub az elmúlt hetekben. A csíki csapatnak csupán egy meccse van hátra a magyar–román–osztrák nemzetközi liga középszakaszából, szombaton az éllovas Ferencvárost fogadja, és győzelemmel marad esélye a harmadik helyre, vereséggel viszont az ötödikre is visszaeshet, ha két nappal korábban a Brassó elveri a Fradit. Az első négy hely a pályaelőny szempontjából fontos a rájátszásban, ahol az első három ellenfelet választhat magának a negyeddöntőre az 5-8. helyezettek közül. 
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29983
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.
Elképesztően operatívak voltak vasárnap kora reggel.
Míg egyes papok lelkesen forradalmárkodtak, a katonák zöme húzódozott. Amíg az arisztrokrácia Budapestre várt, a vidéki románok fegyvert ragadtak.
A román politikai kultúra régi mintái: népieskedés, nosztalgia, ostoba ájtatosság, öndicséret, nyelvtani hibák.
A SRI vizsgálja, merre járt.
Az államfő így tisztelte meg a romániai magyar közösséget a nemzeti ünnepen.
Ferenczes István költő-szerkesztőnek, Selmeczi György zeneszerzőnek és Tamás Menyhért költőnek gratulálunk!
Képekben mutatjuk a március 15-i kolozsvári felvonulás és ünnepség pillanatait.
A polgári engedetlenséget gyakorolta ma 15 percre a lakosság egy része.