Edzőkeringő
Szerző: Boros Miklós
2019. február 18. hétfő, 17:36
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A román fociklubok tulajdonosaira szokták mondani, hogy türelmetlen, hosszú távra tervezni képtelen edzőfalók, de a jelek szerint a székely hokicsapatok felveszik velük a versenyt. Az Erste Ligába frissen visszakerült Gyergyói HK-t immár a harmadik tréner, a svéd Mikael Tisell  irányítja a szeptemberi szezonkezdet óta, erre pedig 
 

muszáj volt rátromfolniuk a nagy rivális csíkiaknak, akik hétfőn már a negyediket nevezték ki. 

A csíki klubnál egy brassói vereség után jön az edzőváltás. A cseh Leo Gudas öt éves szünet után nyert román bajnokságot tavaly, de egy 8-3-as kudarc után menesztették november elején, MacAdam most vasárnap 5-2-re kapott ki a Coronától, hétfőn már munkanélküli volt. Kettejük között novemberben és december elején a játékosként klublegenda Hozó Levente másodedző irányította a csapatot.
 
A statisztikák szerint amúgy éppen a nyíltan átmeneti megoldásnak szánt Hozóval volt a legeredményesebb a csapat, 25 pontot szerzett a neki jutó 11 meccsen, ami 75,75 százalékos teljesítmény. Gudast kereken 75 százalékos mérleggel rúgták ki (20 meccsen 45 pont), MacAdam pedig a begyűjhető pontoknak alig felét érte el (16 meccsen 24 pont) az Erste Ligában.
 

Évekig játszott a Sportklubban, most szakvezetheti

És ha cseh edzővel kezdte a szezont a Sportklub, a jelek szerint azzal is akarja befejezni, MacAdam utódja ugyanis Vaclav Novak lett, aki 2010 és 2014 között a csapat játékosa volt, és 184 MOL Liga-mérkőzésen 259 pontot (109 gól + 150 gólpassz) ért el. 
 
Vaclav Novak | A kép forrása a Székelyhon
 
Vaclav Novak | A kép forrása a Székelyhon
 
Novak tavaly Gyergyóban zárta le játékoskarrierjét, ahol már az edzősködésbe is belekóstolt, a szezont pedig a GyHK sportigazgatójaként kezdte, de januárban távozott posztjáról. Tőle várják, hogy az Erste Liga középszakazasában a második helyről a negyedikre visszaeső, legutóbbi öt meccsét elvesztő Sportklubot életre keltse a közelgő rájátszásban. 
 
Mert Csíkban a szezon előtt három trófea (Erste Liga, román bajnokság és kupa) megnyerése volt a cél, és az elsőtől nagyon eltávolodott a Sportklub az elmúlt hetekben. A csíki csapatnak csupán egy meccse van hátra a magyar–román–osztrák nemzetközi liga középszakaszából, szombaton az éllovas Ferencvárost fogadja, és győzelemmel marad esélye a harmadik helyre, vereséggel viszont az ötödikre is visszaeshet, ha két nappal korábban a Brassó elveri a Fradit. Az első négy hely a pályaelőny szempontjából fontos a rájátszásban, ahol az első három ellenfelet választhat magának a negyeddöntőre az 5-8. helyezettek közül. 
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29983
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
Több megyében is menekülniük kellett az embereknek az áradások elől.
Nem volt olyan szövetség, melyben Románia kitartott volna, állítja a szerző. És ha már hagyomány, akkor tessék, itt az újabb nemzetközi botrány.
Diószegi László így büntetné meg a rájátszásban katasztrofálisan teljesítő játékosait.