Műemlék, védelem
Timi
2019. február 14. csütörtök, 17:42
Az önkormányzat a kulturális minisztériumtól várt engedélyt a közbeavatkozáshoz, a minisztérium pedig az önkormányzattól.

Haladunk: kezdi aggasztani a kulturális tárcát, hogy dőlnek össze a műemlékek. Ehhez „csak” az kellett, hogy beomoljon egy A kategóriás műemlék Herkulesfürdőn. A Szapáry-fürdő tetőzete a napokban omlott be, ennek kapcsán a  kulturális minisztérium közölte, elkezdik megfontolni(!), hogy módosítsák a műemlékekre vonatkozó 2001/422-es számú törvényt oly módon, hogy az állam kisajátíthassa azokat a közhasznú műemlékeket, melyek a megsemmisülés szélére kerülnek. A törvényben eddig nem szerepelt, hogy milyen eljárásokkal lehetséges az épületek kisajátítása, holott telkek esetében eddig is alkalmazták, ha például egy autópálya nyomvonala magánterületeken haladt át.

A herkulesfürdői eset országos szinten felháborította az embereket,

így a kulturális minisztérium igyekszik tisztázni: a tárca alá tartozó Országos Kulturális Örökség Intézete az utóbbi két évben a Szapáry-fürdő kapcsán levelezett a helyi önkormányzattal, ahogy több más település elöljáróságával is egyeztetni szokott a pusztuló műemlékekről.

A minisztérium a Szapáry-fürdőhöz tartozó telek tisztázatlan tulajdonjogi helyzetére hivatkozva mossa kezeit, ugyanakkor az önkormányzatra hárítja a felelősséget. A tárca azt állítja, hogy a Herculane Project építészei

már 2017-ben megkapták az engedélyt a közbeavatkozásra,

azonban az Országos Kulturális Örökség Intézete nem folyósíthatja a munkálatokra a pénzt addig, amíg a herkulesfürdői önkormányzat nem bocsátja ki az építkezési engedélyt. Ez a szöges ellentéte annak, amit a polgármester állított, miszerint háróm hónapja várja, de nem kapott enegdélyt a kulturális minisztériumtól az épület megmentésére. 

A minisztérium közölte, hogy amint az önkormányzat pótolja a mulasztását, az Országos Kulturális Örökség Intézete megkezdi az eljárást, amivel az országos műemlék-helyreállítási program révén rendeződhet a Szapáry-fürdő helyzete. Csak bírja ki addig valahogy az omladozó épület.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29943
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
Több megyében is menekülniük kellett az embereknek az áradások elől.
Nem volt olyan szövetség, melyben Románia kitartott volna, állítja a szerző. És ha már hagyomány, akkor tessék, itt az újabb nemzetközi botrány.
Diószegi László így büntetné meg a rájátszásban katasztrofálisan teljesítő játékosait.