Műemlék, védelem
Timi
2019. február 14. csütörtök, 17:42
Az önkormányzat a kulturális minisztériumtól várt engedélyt a közbeavatkozáshoz, a minisztérium pedig az önkormányzattól.

Haladunk: kezdi aggasztani a kulturális tárcát, hogy dőlnek össze a műemlékek. Ehhez „csak” az kellett, hogy beomoljon egy A kategóriás műemlék Herkulesfürdőn. A Szapáry-fürdő tetőzete a napokban omlott be, ennek kapcsán a  kulturális minisztérium közölte, elkezdik megfontolni(!), hogy módosítsák a műemlékekre vonatkozó 2001/422-es számú törvényt oly módon, hogy az állam kisajátíthassa azokat a közhasznú műemlékeket, melyek a megsemmisülés szélére kerülnek. A törvényben eddig nem szerepelt, hogy milyen eljárásokkal lehetséges az épületek kisajátítása, holott telkek esetében eddig is alkalmazták, ha például egy autópálya nyomvonala magánterületeken haladt át.

A herkulesfürdői eset országos szinten felháborította az embereket,

így a kulturális minisztérium igyekszik tisztázni: a tárca alá tartozó Országos Kulturális Örökség Intézete az utóbbi két évben a Szapáry-fürdő kapcsán levelezett a helyi önkormányzattal, ahogy több más település elöljáróságával is egyeztetni szokott a pusztuló műemlékekről.

A minisztérium a Szapáry-fürdőhöz tartozó telek tisztázatlan tulajdonjogi helyzetére hivatkozva mossa kezeit, ugyanakkor az önkormányzatra hárítja a felelősséget. A tárca azt állítja, hogy a Herculane Project építészei

már 2017-ben megkapták az engedélyt a közbeavatkozásra,

azonban az Országos Kulturális Örökség Intézete nem folyósíthatja a munkálatokra a pénzt addig, amíg a herkulesfürdői önkormányzat nem bocsátja ki az építkezési engedélyt. Ez a szöges ellentéte annak, amit a polgármester állított, miszerint háróm hónapja várja, de nem kapott enegdélyt a kulturális minisztériumtól az épület megmentésére. 

A minisztérium közölte, hogy amint az önkormányzat pótolja a mulasztását, az Országos Kulturális Örökség Intézete megkezdi az eljárást, amivel az országos műemlék-helyreállítási program révén rendeződhet a Szapáry-fürdő helyzete. Csak bírja ki addig valahogy az omladozó épület.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29943
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.
Elképesztően operatívak voltak vasárnap kora reggel.
Míg egyes papok lelkesen forradalmárkodtak, a katonák zöme húzódozott. Amíg az arisztrokrácia Budapestre várt, a vidéki románok fegyvert ragadtak.
A román politikai kultúra régi mintái: népieskedés, nosztalgia, ostoba ájtatosság, öndicséret, nyelvtani hibák.
A SRI vizsgálja, merre járt.
Az államfő így tisztelte meg a romániai magyar közösséget a nemzeti ünnepen.
Ferenczes István költő-szerkesztőnek, Selmeczi György zeneszerzőnek és Tamás Menyhért költőnek gratulálunk!
Képekben mutatjuk a március 15-i kolozsvári felvonulás és ünnepség pillanatait.
A polgári engedetlenséget gyakorolta ma 15 percre a lakosság egy része.