Műemlék, védelem
MTímea
2019. február 14. csütörtök, 17:42
Az önkormányzat a kulturális minisztériumtól várt engedélyt a közbeavatkozáshoz, a minisztérium pedig az önkormányzattól.

Haladunk: kezdi aggasztani a kulturális tárcát, hogy dőlnek össze a műemlékek. Ehhez „csak” az kellett, hogy beomoljon egy A kategóriás műemlék Herkulesfürdőn. A Szapáry-fürdő tetőzete a napokban omlott be, ennek kapcsán a  kulturális minisztérium közölte, elkezdik megfontolni(!), hogy módosítsák a műemlékekre vonatkozó 2001/422-es számú törvényt oly módon, hogy az állam kisajátíthassa azokat a közhasznú műemlékeket, melyek a megsemmisülés szélére kerülnek. A törvényben eddig nem szerepelt, hogy milyen eljárásokkal lehetséges az épületek kisajátítása, holott telkek esetében eddig is alkalmazták, ha például egy autópálya nyomvonala magánterületeken haladt át.

A herkulesfürdői eset országos szinten felháborította az embereket,

így a kulturális minisztérium igyekszik tisztázni: a tárca alá tartozó Országos Kulturális Örökség Intézete az utóbbi két évben a Szapáry-fürdő kapcsán levelezett a helyi önkormányzattal, ahogy több más település elöljáróságával is egyeztetni szokott a pusztuló műemlékekről.

A minisztérium a Szapáry-fürdőhöz tartozó telek tisztázatlan tulajdonjogi helyzetére hivatkozva mossa kezeit, ugyanakkor az önkormányzatra hárítja a felelősséget. A tárca azt állítja, hogy a Herculane Project építészei

már 2017-ben megkapták az engedélyt a közbeavatkozásra,

azonban az Országos Kulturális Örökség Intézete nem folyósíthatja a munkálatokra a pénzt addig, amíg a herkulesfürdői önkormányzat nem bocsátja ki az építkezési engedélyt. Ez a szöges ellentéte annak, amit a polgármester állított, miszerint háróm hónapja várja, de nem kapott enegdélyt a kulturális minisztériumtól az épület megmentésére. 

A minisztérium közölte, hogy amint az önkormányzat pótolja a mulasztását, az Országos Kulturális Örökség Intézete megkezdi az eljárást, amivel az országos műemlék-helyreállítási program révén rendeződhet a Szapáry-fürdő helyzete. Csak bírja ki addig valahogy az omladozó épület.

comments powered by Disqus
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.
Ismét bejelentkezett egy cég, mely megmentené Kolozsvárt a pokoli forgalomtól – ezúttal a magánszemélyek autói révén.
A törvény kezdeményezője megsértődött, de az RMDSZ sem örül, hiszen a tervezet alááshatja a román-magyar viszonyt.
Nem egy regényből idézünk. Nem is két dühös polgár vitázott imígyen. Egy képviselő meg egy művelődési miniszter szópárbaja ez. A tévében.
Amikor a székelyföldi román is elismeri, hogy a román kormány magasról tesz a Székelyföldre, ha pénzt kell osztani, a magyar kormány viszont odafigyel.