A jó német
béel
2019. február 13. szerda, 14:01
Egy friss felmérés ismét az államfőt hozta ki az élen.
Továbbra is Klaus Iohannis államfő a romániai polgárok legnagyobb líblingje: az INSCOP friss felmérése szerint még mindig ő rendelkezik a legnagyobb bizalmi indexszel a romániai politikusok közül.
 
A Konrad Adenauer Alapítvány megrendelésére készült, a potenciális elnökjelöltekbe vetett bizalom felmérést szolgáló kutatás szerint Iohannis kapcsán, akinek idén jár le ötéves elnöki mandátuma, de már bejelentette, hogy újabb öt évre szeretne a Cotroceni-palota lakója maradni, a válaszadók 39,5 százaléka mondta azt, hogy nagyon bízik benne. Ez nem csupán az első helyhez elég, de ráadásul még 5 százalékos növekedés is novemberhez képest.
 
A második helyen Gabriela Firea (még) szociáldemokrata bukaresti főpolgármester áll, de jócskán lemaradva: benne csupán 23,9 százalék bízik maradéktalanul.
 
Őt egy volt szociáldemokrata politikus követi: Victor Ponta volt miniszterelnökben 23,7 százaléknyian bíznak tűzön-vízen át.
 
A sorban egy másik volt miniszterelnök következik: Dacian Cioloșban 22,5 százaléknyian bíznak nagyon.
 

Mindkét exkormányfő bizalmi indexe nőtt novemberhez képest.

 
Bezzeg Călin Popescu Tăriceanu, aki tavaly még a harmadik helyen állt: a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökében csak 22,4 százaléknyian bíznak maradéktalanul.
 
Igaz, még mindig jobban áll korábbi pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökéhez, Ludovic Orbanhoz képest, aki esetében ez az arány csak 161 százalék. Ő viszont annak örülhet, hogy megelőzi a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, a 12,6 százalékos Liviu Dragneát.
 
 
Dan Barnában, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökében 10,7 százaléknyian bíznak meg nagyon, ez jelentős növekedés a novemberi 3,7 százalékhoz képest.
 
Traian Băsescu volt államfőben 10 százaléknyian bíznak meg feltétlenül, és még Viorica Dăncilă miniszterelnök is elmondhatja magáról ugyanezt a polgárok 9,5 százalékával kapcsolatosan. De hogy Ion Iliescu volt szociáldemokrata államfő 8,8 százaléka minek köszönhető, azt még akkor is nehéz megmagyarázni, ha novemberben még 10 százaléknyian bíztak benne nagyon.
 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök viszont örülhet:

 
a magyarság számarányát meghaladó, 7,6 százaléknyi válaszadó bízik benne maradéktalanul, ez ráadásul egész szép növekedés a novemberi 4,6 százalékhoz képest.
 
És ezzel nem is ő az utolsó a listán, mert Eugen Tomacban, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökében csupán 6,4 százalék bízik feltétlenül.

A felmérés január 21. és február 5. között készült 1080 fős mintán, 3 százalékos hibahatárral. 

comments powered by Disqus
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.