A jó német
béel
2019. február 13. szerda, 14:01
Egy friss felmérés ismét az államfőt hozta ki az élen.
Továbbra is Klaus Iohannis államfő a romániai polgárok legnagyobb líblingje: az INSCOP friss felmérése szerint még mindig ő rendelkezik a legnagyobb bizalmi indexszel a romániai politikusok közül.
 
A Konrad Adenauer Alapítvány megrendelésére készült, a potenciális elnökjelöltekbe vetett bizalom felmérést szolgáló kutatás szerint Iohannis kapcsán, akinek idén jár le ötéves elnöki mandátuma, de már bejelentette, hogy újabb öt évre szeretne a Cotroceni-palota lakója maradni, a válaszadók 39,5 százaléka mondta azt, hogy nagyon bízik benne. Ez nem csupán az első helyhez elég, de ráadásul még 5 százalékos növekedés is novemberhez képest.
 
A második helyen Gabriela Firea (még) szociáldemokrata bukaresti főpolgármester áll, de jócskán lemaradva: benne csupán 23,9 százalék bízik maradéktalanul.
 
Őt egy volt szociáldemokrata politikus követi: Victor Ponta volt miniszterelnökben 23,7 százaléknyian bíznak tűzön-vízen át.
 
A sorban egy másik volt miniszterelnök következik: Dacian Cioloșban 22,5 százaléknyian bíznak nagyon.
 

Mindkét exkormányfő bizalmi indexe nőtt novemberhez képest.

 
Bezzeg Călin Popescu Tăriceanu, aki tavaly még a harmadik helyen állt: a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökében csak 22,4 százaléknyian bíznak maradéktalanul.
 
Igaz, még mindig jobban áll korábbi pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökéhez, Ludovic Orbanhoz képest, aki esetében ez az arány csak 161 százalék. Ő viszont annak örülhet, hogy megelőzi a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, a 12,6 százalékos Liviu Dragneát.
 
 
Dan Barnában, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökében 10,7 százaléknyian bíznak meg nagyon, ez jelentős növekedés a novemberi 3,7 százalékhoz képest.
 
Traian Băsescu volt államfőben 10 százaléknyian bíznak meg feltétlenül, és még Viorica Dăncilă miniszterelnök is elmondhatja magáról ugyanezt a polgárok 9,5 százalékával kapcsolatosan. De hogy Ion Iliescu volt szociáldemokrata államfő 8,8 százaléka minek köszönhető, azt még akkor is nehéz megmagyarázni, ha novemberben még 10 százaléknyian bíztak benne nagyon.
 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök viszont örülhet:

 
a magyarság számarányát meghaladó, 7,6 százaléknyi válaszadó bízik benne maradéktalanul, ez ráadásul egész szép növekedés a novemberi 4,6 százalékhoz képest.
 
És ezzel nem is ő az utolsó a listán, mert Eugen Tomacban, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökében csupán 6,4 százalék bízik feltétlenül.

A felmérés január 21. és február 5. között készült 1080 fős mintán, 3 százalékos hibahatárral. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29925
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.