flashmob
Szerző: Szántai János
2019. február 12. kedd, 16:23
A budapesti élőlánccal egy időben, kedden kora délután.

Egyetemi tanárok, kutatók és velük szimpatizálók flashmobbal álltak ki a Magyar Tudományos Akadémia védelmében Kolozsvár főterén, a magyar főkonzulátus előtt, kedden kora délután. A mintegy 60 résztvevő (köztük körülbelül 20 sajtós) könyvet szorongatott a kezében.

A flashmobot Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély oknyomozó blog vezetője hirdette meg a Facebookon.

A napokban kiállt az MTA mellett a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetése is, és szolidaritási nyilatkozatokat tett közzé az egyetem több karának magyar tagozata (intézete) is: a Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet, a Magyar Filozófiai Intézet, a Magyar Történeti Intézet, a Bölcsészettudományi Kar magyar tagozata. Szintén MTA-támogató állásfoglalást tettek közzé a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársai is.

Az erdélyi tanárok és kutatók azt hangsúlyozzák, hogy az MTA-val való együttműködés döntő jelentőségű a tudományos tevékenységük során: igen sok itteni oktató és tudós a budapesti akadémia intézeteiben szerzett fokozatot, rengeteg a közös tudományos és oktatási program, ezért aggódva figyelik az MTA körül kialakult bizonytalanságot.

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója is jelen volt

Budapesten is tiltakozó megmozdulást szerveztek az MTA támogatására, a nemrég létrejött Akadémiai Dolgozók Fóruma élőlánc alkotására hívta tagjait és szimpatizánsait az akadémia budapesti székházához.

Az MTA dolgozói az ellen tiltakoznak, ahogy a magyar kormány átszabná az akadémia ötezer fős kutatóhálózatának finanszírozását és átalakítaná intézményrendszerét. A tiltakozók szerint az átalakítás, ami Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nevéhez fűződik, felszámolja az akadémiai hálózatot és tulajdonképpen szétveri az MTA-t.

Az akadémia elnöksége kedden délután dönt, hogy elfogadják a kormány terveit, vagy folytatják a tiltakozást.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29907
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.