flashmob
Szerző: Szántai János
2019. február 12. kedd, 16:23
A budapesti élőlánccal egy időben, kedden kora délután.

Egyetemi tanárok, kutatók és velük szimpatizálók flashmobbal álltak ki a Magyar Tudományos Akadémia védelmében Kolozsvár főterén, a magyar főkonzulátus előtt, kedden kora délután. A mintegy 60 résztvevő (köztük körülbelül 20 sajtós) könyvet szorongatott a kezében.

A flashmobot Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély oknyomozó blog vezetője hirdette meg a Facebookon.

A napokban kiállt az MTA mellett a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetése is, és szolidaritási nyilatkozatokat tett közzé az egyetem több karának magyar tagozata (intézete) is: a Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet, a Magyar Filozófiai Intézet, a Magyar Történeti Intézet, a Bölcsészettudományi Kar magyar tagozata. Szintén MTA-támogató állásfoglalást tettek közzé a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársai is.

Az erdélyi tanárok és kutatók azt hangsúlyozzák, hogy az MTA-val való együttműködés döntő jelentőségű a tudományos tevékenységük során: igen sok itteni oktató és tudós a budapesti akadémia intézeteiben szerzett fokozatot, rengeteg a közös tudományos és oktatási program, ezért aggódva figyelik az MTA körül kialakult bizonytalanságot.

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója is jelen volt

Budapesten is tiltakozó megmozdulást szerveztek az MTA támogatására, a nemrég létrejött Akadémiai Dolgozók Fóruma élőlánc alkotására hívta tagjait és szimpatizánsait az akadémia budapesti székházához.

Az MTA dolgozói az ellen tiltakoznak, ahogy a magyar kormány átszabná az akadémia ötezer fős kutatóhálózatának finanszírozását és átalakítaná intézményrendszerét. A tiltakozók szerint az átalakítás, ami Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nevéhez fűződik, felszámolja az akadémiai hálózatot és tulajdonképpen szétveri az MTA-t.

Az akadémia elnöksége kedden délután dönt, hogy elfogadják a kormány terveit, vagy folytatják a tiltakozást.

comments powered by Disqus
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az ország küladóssága 2019. július 1-jén 103,671 milliárd euró volt. Románia összes termőföldje alig 75 milliárd eurót ér.