flashmob
Szerző: Szántai János
2019. február 12. kedd, 16:23
A budapesti élőlánccal egy időben, kedden kora délután.

Egyetemi tanárok, kutatók és velük szimpatizálók flashmobbal álltak ki a Magyar Tudományos Akadémia védelmében Kolozsvár főterén, a magyar főkonzulátus előtt, kedden kora délután. A mintegy 60 résztvevő (köztük körülbelül 20 sajtós) könyvet szorongatott a kezében.

A flashmobot Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély oknyomozó blog vezetője hirdette meg a Facebookon.

A napokban kiállt az MTA mellett a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetése is, és szolidaritási nyilatkozatokat tett közzé az egyetem több karának magyar tagozata (intézete) is: a Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet, a Magyar Filozófiai Intézet, a Magyar Történeti Intézet, a Bölcsészettudományi Kar magyar tagozata. Szintén MTA-támogató állásfoglalást tettek közzé a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársai is.

Az erdélyi tanárok és kutatók azt hangsúlyozzák, hogy az MTA-val való együttműködés döntő jelentőségű a tudományos tevékenységük során: igen sok itteni oktató és tudós a budapesti akadémia intézeteiben szerzett fokozatot, rengeteg a közös tudományos és oktatási program, ezért aggódva figyelik az MTA körül kialakult bizonytalanságot.

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója is jelen volt

Budapesten is tiltakozó megmozdulást szerveztek az MTA támogatására, a nemrég létrejött Akadémiai Dolgozók Fóruma élőlánc alkotására hívta tagjait és szimpatizánsait az akadémia budapesti székházához.

Az MTA dolgozói az ellen tiltakoznak, ahogy a magyar kormány átszabná az akadémia ötezer fős kutatóhálózatának finanszírozását és átalakítaná intézményrendszerét. A tiltakozók szerint az átalakítás, ami Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nevéhez fűződik, felszámolja az akadémiai hálózatot és tulajdonképpen szétveri az MTA-t.

Az akadémia elnöksége kedden délután dönt, hogy elfogadják a kormány terveit, vagy folytatják a tiltakozást.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29907
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.