Illusztráció | A kép forrása a Pixabay
Ecatering
szabot
2019. február 12. kedd, 21:51
De annyira zavarosan, hogy még a hírügynökség is jegyzeteket mellékelt hozzá.
Közel 50 százalékkal több pénzt költhet idén a tanügyminisztérium, mint 2018-ban, ha a parlament plénuma is jóváhagyja a büdzséjét, amelyet ma fogadott el a két ház költségvetési és pénzügyi bizottsága.
 
Eszerint az oktatási tárca 2019-ben 30 829 261 000 lejt költhet, ennek kétharmadát, 20 610 354 000 lejt bérekre.
 
A tervezett beruházások közül Ecaterina Andronescu ismét 
  • a táblagépeket és okostáblákat említette (uniós alapokból szereznék be őket 400 millió euróért), 
  • a vécék beköltöztetését 1489 iskola udvaráról az épületekbe (erre 65 millió lejt különítettek el idén), 
  • illetve az iskolai menzák kiépítését (itt összeget nem említett, csak annyit, hogy ez a meleg ebéd program előfeltétele. Jelenleg 50 iskolában biztosítanak meleg ebédet, a tesztprogram három éve zajlik szociálisan hátrányos helyzetű településeken.)
Visszatérítendő támogatásból, azaz az Európai Fejlesztési és Beruházási Bank kölcsönéből fejeznék be a beígért 380 óvoda építését, ezek közül 197 épült fel a miniszter szerint, még 193 van hátra.
 
Andronescu folytatta random ötleteinek strukturálatlan bedobását is: most azzal hozakodott elő, hogy nem a téli vakációt, hanem az első félévet rövidítenék le úgy, hogy véget érjen a téli vakáció előtt. (De ezt úgy mondta el, hogy a nyilatkozatok szó szerinti reprodukálásában utazó Mediafax hírügynökség szerkesztője kényszerítve érezte magát arra, hogy zárójeles magyarázatokkal és értetlenkedő kérdésekkel egészítse ki.)
 
A 2019-es állami költségvetést múlt pénteken fogadta el a kormány, most a parlament szakbizottságai vitatják. Szerda délután kerül a plénum elé, a végső szavazást péntekre ütemezték.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29915
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.