Fotó: Archívum | Mohácsi László Árpád
Au-to-nó-mi-át!
Timi
2019. február 11. hétfő, 19:04
A Székely Szabadság Napjára idén is tömegeket mozgósítanak.

Megkezdte a mozgósítást a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a március 10-i Székely Szabadság Napjára: a székelyek autonómiaigényének ismételt kinyílvánítása mellett ezúttal arra is felhívnák a figyelmet, hogy hiteltelen Románia soros uniós elnökségének jelmondata, miszerint a kohézió közös európai érték. Az SZNT közleményében azzal támasztja ezt alá, hogy az elmúlt tizenkét év során Székelyföld megtapasztalta az Európai Unió kohéziós politikájának kudarcát, hiszen míg a régió román többségű megyéi fejlődtek, addig Székelyföld gazdaságilag lemaradt,

immár uniós eszközökkel is folytatódott a régió elszegényítése.

Az SZNT egy polgári kezdeményezéssel akart és akar változtatni ezen változtatni, de a kezdeményezés bejegyzését 2013-ban az Európai Bizottság elutasította, az emiatt indított perben – a most hangoztatott kohéziós mottóval ellentétben – Románia a Bizottság oldalán avatkozott be.

Ráadásul Románia uniós elnökségének programja is képmutató, írja az SZNT, mivel úgy beszél az európai társadalmakban együtt élő csoportok párbeszédéről, hogy közben

egy 750 000-es népesség szülőföldjének létezését tagadja, jelképeit üldözi, és elutasítja a párbeszédet a letagadott, nem létezőnek nyilvánított régió lakóival.

A Székely Szabadság Napja alkalmat teremt arra, hogy a székelyek kifejezzék a diszkriminatív gyakorlattal szembeni tiltakozásukat és ay igénzt Székelyföld államon belüli önrendelkezése iránt.

A március 10-én, 16 órától esedékes megmozdulásra idén is autóbuszok indulnának Marosvásárhelyre, ahol a postaréti megemlékezés után, a hagyománynak megfelelően a város főterére, a kormányhivatal elé vonulnának a résztvevők. Az SZNT kéri, hogy valamennyi párt, civil szervezet és a történelmi egyházak is vegyenek részt az előkészületekben és a mozgósításban. Szervezők gondoskodnak arról, hogy autóbuszok induljanak minden olyan helyszínről, ahol erre igény van. A nagyvilágban élő magyarok szervezeteit arra kérik, hogy 2019. március 10-én vonuljanak székely zászlókkal Románia külképviseletei elé, és fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29896
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.