Illusztráció: Pixabay.com
itt a pénz, hol a pénz?
Szerző: Ştefan Vlaston
2019. február 8. péntek, 10:53
Egy fantázia szülte, gazdasági fogalmatlanok által kidolgozott kormányprogramból kiindulva, ugyanezen fogalmatlanok törvényhozási döntésein keresztül most az a veszély fenyeget, hogy az egész ország csődbe megy.

A fogalmatlan Vâlcov és Teodorovici három hónapig kínlódott a költségvetés megszülésével. És egy „forradalmi kisegér” sült ki belőle. Annyira forradalmi, hogy a szintén fogalmatlan Dragnea és Tăriceanu három napja kínlódik azzal, hogy kijavítsák a „forradalmit” és mindenki elégedett legyen. Persze, hogy nem lehet. A költségvetést öt hónapra közvitára kellett volna bocsájtani, míg el nem fogadja mindenki, aki az államnak dolgozik.

Nem így tettek, tavaszig sem lesz költségvetésünk.

114-es sürgősségi kormányrendelet, az ostobaság kormányrendelete

A Kárpátok gazdasági „géniusza”, senkivel sem konzultálva, asztalra vágott egy mindenkit megrettentő rendeletet. A nem a Román Nemzeti Bank, a felsőoktatás, az Adóügyi Tanács valódi szakértőinek megkérdezésén alapuló ostoba sürgősségi kormányrendeletet szigorúan csak egy-két fogalmatlan elme generálta. Az már ismert, hogy mi lett belőle. Az összes nagy gazdasági szereplőt, külföldit, de románt is egyaránt, több milliárd euró veszteség éri. A bukaresti tőzsde a rendelet megjelenése után egyetlen nap alatt 3 milliárd eurót veszített, elsősorban a román bankokat sújtva. Sok más cég, multikat is beleértve, bejelentette, hogy már nem fektet be Romániában, esetleg áthelyezi a vállalkozásait a kormányrendelet egyes elemei miatt, melyek közvetlenül hátrányosan érintik a tevékenységüket. Darius Vâlcov annyira fogalmatlan, hogy azt állítja, nem vesz igénybe banki szolgáltatásokat, nincsenek számlái és bankkártyái, temetőkben rejtegeti a festményeit. Miért lenne akkor még szüksége bankokra? Már elítélték, első fokon 8 és fél év börtönt kaptak. És mit tegyünk mi, románok, mi is mondjunk le a bankokról csak azért, mert Vâlcov ezt akarja? Mi nem rejtegetjük temetőkben a javainkat!

Az árfolyam is reagált, mint ahogy azok a költségek, melyekkel Románia hiteleket vesz fel. Az árfolyamot nagy nehezen lehet csak 4,76-on tartani, a hitelkamatok pedig hétről hétre nőnek.

Románia finanszírozhatatlanná vált, nincs pénze állami nyugdíjakra és bérekre

A költségvetést hamis előfeltevésekre építették, hogy a bevételek egybeessenek a kiadásokkal. És így sem lehet lezárni, bár most a Kárpátok egy másik gazdasági „géniusza”, Liviu Dragnea közvetlen útmutatásai alapján dolgoznak. A 4,6 lej/euró árfolyamon, 5,5 százalékos gazdasági növekedésen, 33,4 százalékos költségvetési bevételezési rátán alapuló költségvetés sehogy sem akar kijönni, márpedig ezek a számok a már említett nyomorult „géniusz”, Darius Vâlcov által írt, Kormányprogram című sci-fi regényen alapulnak.

Az állam előre elkobozta az állami cégek összes készpénzét, megfosztva azokat attól a lehetőségről, hogy fejlesztésbe és modernizálásba fektessenek be.

A „géniusz” Teodorovici a nehéz napokra félretett kincstári pufferre is rátámadt. Valószínűleg már eltapsolta, mert most pénzért kapkod ide-oda.

Teodorovici az elmúlt hetekben csak felét és növekvő költségekkel tudta megszerezni a hazai hitelező bankoktól kért összegnek. A Közpénzügyi Minisztérium (MFP) január 28-án 400 millió lej hitelt próbált felvenni a hazai piacon. A 7 kereskedő küldött néhány ajánlatot, de csak a kért összeg 30 százalékára. A pénzügy elutasította a bankok ajánlatát. Aztán Teodorovici bejelentette, hogy lemondanak a bankhitelekről és a lakosságtól vesznek majd hitelt. Amikor ráébredt, hogy nem sok naiv bízná rá a pénzét, jobb belátásra tért és bejelentette, hogy csütörtökön újra megpróbálnak hitelt kapni a bankoktól. Az „ostobaság” SKR-je emléke mellett nem túl valószínű, hogy sikerül megkapni azt a 2 milliárd lejt, amire februárban szüksége lenne a nyugdíjakra és a bérekre. És íme, így válunk a román állam csődbe juttatásának tanúivá. Pontosan a 2010-es forgatókönyv szerint, amikor Románia csak nagyon rövid határidőre és észbontó kamatokra kapott pénzt.

Végül mindenért fizetni kell

Egy fantázia szülte, gazdasági fogalmatlanok által kidolgozott kormányprogramból kiindulva, ugyanezen fogalmatlanok törvényhozási döntésein keresztül most az a veszély fenyeget, hogy az egész ország csődbe megy, Görögország mintájára. Köztudott, hogy mi lett Görögországgal. Csakhogy mivel az euróövezet tagja, támogatást és védelmet kapott, hogy ne okozzon gondokat az euróövezet bankrendszereinek. Románia még ebben a segítségben sem bízhat.
Nagyon közel állunk ahhoz a pillanathoz, amikor egy csőd formájában mindnyájunknak meg kell majd fizetnünk egyesek tévedéseiért és ostobaságaiért. Az állam élén álló fogalmatlanokéiért, akiket, igaz, mi választottunk meg. A szavazáson való megjelenésünkkel és főleg a távolmaradásunkkal. Most azt kaptuk, amit 2016-ban megszavaztunk vagy nem szavaztunk meg. És meddig fog tartani, hogy Dragnea és Tăriceanu ráébredjenek, mennyire fogalmatlanok Vâlcov és Teodorovici? Vagy már ráébredtek, de nem találnak más szolgalelkű és alkalmas embereket.

comments powered by Disqus
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az ország küladóssága 2019. július 1-jén 103,671 milliárd euró volt. Románia összes termőföldje alig 75 milliárd eurót ér.