Elérte Székelyföldet a sertéspestis

A sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben mintegy hatvan sertést öltek le és szállítottak el.
Hirdetés

Sepsiszentgyörgyön is felbukkant a sertéspestis: pénteken két, vasárnap egy elhullott sertés teteméből mutatták ki a vírust, ezért hétfőn a hatóságok elrendelték az összes sertés leölését az Őrkő negyedben. Ez mintegy hatvan állatot jelent – tudatja a Háromszék.

A megyei állategészségügyi- és élelmiszer-biztonsági igazgatóság szakemberei hétfőn maszkban és védőruhában jelentek meg, a kíváncsiskodó embereket számos csendőr tartotta távol a beavatkozások helyszínétől – írja a sepsiszentgyörgyi napilap. Az állatok leölése és elszállítása után fertőtlenítették az érintett udvarokat.

A Háromszék szerint többen aggódtak, hogy mi lesz azokkal a családokkal, akiktől elvették az állatokat, mivel a háztáji sertések jelentős szerepet játszanak a családok élelmezésében. Az állategészségügyisek a járvány gyors terjedésével, illetve a terjedés megakadályozásával indokolják az állatok leölését.

Közben egy sepsikőröspataki gazdaságban elhullott disznó esetében is felmerült a sertéspestis gyanúja, még várják az erre vonatkozó járványtani vizsgálat eredményét.

Hirdetés