Először láthatjuk mozgóképen, hogyan temette a nemzet Ady Endrét (VIDEÓval)

A temetésről készült különlegesen jó minőségú felvételek száz évig lapultak a Magyar Nemzeti Filmalap archívumában.
Hirdetés

Kereken száz évvel ezelőtt helyezték örök nyugalomra Ady Endrét, és most először láthatjuk, hogyan zajlott le az esemény. A nemzeti gyászszertartást a korabeli filmhíradó kamerája örökítette meg, azonban a kameranegatívok csak a tavaly októberben, egy raktárátrendezéskor kerültek elő a Magyar Nemzeti Filmalap archívumából. A filmalap közleménye szerint az ismeretlen eredetű, feliratok nélküli képsorokat sokan próbálták beazonosítani és megfejteni, ennek eredményeként kerültek elő olyan unikális mozgóképek, mint például a Krúdy Gyulát vagy Kertész Mihályt (Michael Curtiz) megörökítő rövid snittek.

Ady temetéséről eddig csak élvezhetetlenül sötét képsorok maradtak fenn, ezért is szenzációs a most talált filmanyag, mely több darabba szabdalva, különböző helyekről került elő, és ez látható is a képanyagba karcolt vágójeleken is. Egyszerre két operatőr rögzítette az eseményeket, egyikük a lépcsősor tetején, a másik lejjebb, a tömeget távol tartó öntöttvas kerítésnél állt, a Nemzeti Múzeum épülete előtt.

A filmanyagban fennmaradtak olyan apró részletek is, amelyeket véletlenül rögzített az operatőr. Ilyen például a lépcső északi párkányán álló fényképész alakja, akit a kurblis kamera egy téves mozdulattal mindössze egy filmkockán örökített meg, így róla csak ez az egy állókép maradt fenn – hívja fel a figyelmet a filmalap közleménye.

Az Ady Endre temetését megörökítő snittek a tavaly augusztus óta rendszeresen jelentkező Filmhíradók 100 éve sorozatának most megjelent 16. epizódjában láthatóak.  

Hirdetés