Fotó: gov.ro
Határtalan ostobaság
Timi
2019. január 23. szerda, 18:31
Logikai bukfencével már nemcsak egy ország, hanem egész Európa előtt hozza magát kínos helyzetbe.

Az utóbbi időben már többször éreztük, hogy nincs mit röhögni Viorica Dăncilă kormányfőnek sokak szerint megunhatatlan bakijain, vitathatatlan ostobaságának apró, néha súlyos megnyilvánulásain, mivel egyszerűen már nem vicces, ahogy az ország élén szerencsétlenkedik. Amióta már nem csak az ország, hanem egész Európa „közönsége” előtt égeti magát Románia EU-elnöksége okán tett brüsszeli látogatásai alkalmával, a szekunder szégyenérzet is határtalanná vált.

A kormányfő ezúttal szerdán hozta magát kínos helyzetbe a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából szervezett brüsszeli eseményen (az emléknap egyébként az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján, január 27-én van). Az Európai Zsidó Kongresszus által szervezett ceremónián Viorica Dăncilă arról beszélt, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem a román EU-elnökség prioritásai közé tartozik, és ebben a témában egy konferenciát is szerveznek. Csakhogy belezavarodott a papírról olvasott mondandójába, és azt mondta, hogy  a szóban forgó eseménnyel Románia

„hozzájárul a negacionalizmus (sic!) és a holokauszt elleni harc támogatásához”.

A kormányfő – pontosabban a szövegírója – valószínűleg a holokauszttagadás elleni harc támogatását akarta hangsúlyozni, ehelyett kitalált egy új szót (negaționalism), és egy több mint hetven évvel ezelőtt lezajlott történelmi esemény elleni harc mellett foglalt állást.

A felvétel itt tekinthető meg, az ominózus beszédrész a 10. perc után található. Dăncilă szerencséjére a fordítónak sikerült megfejtenie, hogy mit is akart mondani, így a hallgatóságnak valószínűleg nem tűnt fel az értelmetlen mondat. 

A kormány többi tagja sem szerepel valami híresen a brüsszeli bizottsági meghallgatásokon, nem válaszolnak az EP-képviselők kérdéseire, és nézni is rossz, annyira meg vannak szeppenve attól, hogy hosszú percekig összefüggő mondatokban kell beszélniük.

Alig készült el ez a hír, máris itt az újabb: Viorica Dăncilă a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel tartott közös sajtótájékoztatóján – szintén szerdán – azt találta mondani, hogy  továbbra is prioritás marad a NATO „elbátortalanítása”.  Valószínűleg ennek éppen az ellenkezőjét akarta kijelenteni, hiszen abban a kontextusban hangzott el, hogy Románia ezután is teljesíteni fogja NATO-tagságából eredő kötelezettségeit, jelentősen növelte a védelemre szánt költségvetését és kitüntetett figyelmet fordít a haderőfejlesztésre. 
Vajon tényleg jó ötlet volt Románia EU-elnökségének levezénylését egy Teleorman megyei szakiskola kézimunka-tanárnőjére bízni?
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29666
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.