Fotó forrása: Digi 24
világos, nem?
Jean St'Ay
2019. január 17. csütörtök, 11:37
Az egy, az sok. Ennyit még az olyan jelentős matematikusok is tudnak, mint Daniel Breaz, Románia pillanatnyi kultúrfőmuftija.

Igazán röstelljük, hogy olyan totál jelentéktelen arcokat kell bemutatnunk önöknek, mint a jelenlegi román művelődési miniszter, bizonyos Daniel Breaz (PSD). Persze, ha nem máshonnan, a Harry Potterből tudhatjuk, hogy bárki bármikor előállhat egy globális, sőt, univerzális tervvel, amely egy csapásra jobbá teszi a világot. De erre még, úgy tűnik, ez esetben várni kell.

Breaz mester ugyanis egyelőre inkább hibás romántudásával (lassan ez már inkább elfogadott jellemzője a kormánytagoknak, mint kirívó elhajlás), illetve matematikai bakijaival hívta fel magára a figyelmet. Pedig, ugye, civilben matematikus.

A minap volt, ugye, a román kultúra napja. És ilyenkor meg szokták hívni a főkultúrost a tévébe. Breaz úr el is ment. És persze, többek között szóba került Mihai Eminescu, a román nemzeti költő, aki pont aznap (január 15.) született. Breaz úr rögtön kivágta a rezet, a legnyálkásabb közhellyel: Eminescu volt a legnagyobb költő, akit Románia adott a világnak. Hurrá, ezt minden jól indoktrinált negyedikes el tudja mondani! Igen ám, de a kultúrmufti úr hülyén mondta. Egész konkrétan, így: „Számomra, emberként, románként, oktatóként, gyakorlatilag ő a legnagyobb költő aki Románia adott.” Nesze neked!

Oké, hát mondhatjuk (ő is ezzel takarózott), hogy ő matematikus, nem irodalmár, filosz vagy valami hasonló. Na de alig telt el egy nap, és Breaz úr matekből is elhasalt. A rádióban. Amikor is a nagy egyesülés centenáriuma került szóba. Idézzük, szó szerint:

„A nagy egyesülés centenáriuma történelmi pillanat marad Románia számára, egyszeri (figyelem, egyszeri!) momentum, soha többé (Értik? Soha többé! Annyira egyszeri!) nem fogjuk megünnepelni a nagy egyesülés centenáriumát, és, gyakorlatilag, egy 2018. március 21-i sürgősségi rendelet útján az a határozat született, hogy a centenárium 2020-ig tartson.”

Na, és akkor ezt próbálják összerakni. Vagy inkább dőljenek hátra, és kérjenek egy kávét.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29578
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.