Fotó: Gyergyai Csaba
Terror Siculorum
papmeli
2019. január 14. hétfő, 09:47
Kérjetek és adatik?

Még kérni sem lenne muszáj, Klaus Iohannis államfő kérés nélkül, hivatalból is elnöki kegyelmet gyakorolhat. Tény azonban, hogy az államelnöki hivatal múltkori semmitmondó válasza után újabb stratégia született Beke István és Szőcs Zoltán kiszabadítására.

A kézdivásárhelyi elítéltek szabadlábra helyezésének leggyorsabb módja az lehet, ha elnöki kegyelemben részesítik őket – hívta fel a figyelmet Fejér László Ödön Kovászna megyei szenátor és id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Utóbbi már nyilvánosan is kérte az elnöki kegyelmet Iohannistól, és a Székelyhon hírportál beszámolója szerint a két közéleti személyiség most elnöki audencián, személyesen tájékoztatná az államfőt arról, miért alaptalan a kézdivásárhelyi terrorperben meghozott bírósági ítélet.

Ez már a sokadik próbálkozás Bekéék kiszabadítására: novemberben RMDSZ-es politikusok továbbították az államfőnek a székely terrorper elítéltjeinek szabadságot követelő, több mint tízezer személy által aláírt petíciót. És a támogatását kérték, hogy a „jogi alapot nélkülöző, eljárásjogi hibákat tartalmazó” ítéletet megsemmisítsék.

Az államelnöki hivatal semmitmondó válaszlevelében csupán annyit írt: az államfő nem avatkozhat be az igazságszolgáltatásba, az alkotmány szerint egy jogerős bírósági ítélet visszavonatása nem tartozik a hatáskörébe. Bekéék ítéletéről ITT írtunk.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29526
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.