Fotó: Gyergyai Csaba
Terror Siculorum
papmeli
2019. január 14. hétfő, 09:47
Kérjetek és adatik?

Még kérni sem lenne muszáj, Klaus Iohannis államfő kérés nélkül, hivatalból is elnöki kegyelmet gyakorolhat. Tény azonban, hogy az államelnöki hivatal múltkori semmitmondó válasza után újabb stratégia született Beke István és Szőcs Zoltán kiszabadítására.

A kézdivásárhelyi elítéltek szabadlábra helyezésének leggyorsabb módja az lehet, ha elnöki kegyelemben részesítik őket – hívta fel a figyelmet Fejér László Ödön Kovászna megyei szenátor és id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Utóbbi már nyilvánosan is kérte az elnöki kegyelmet Iohannistól, és a Székelyhon hírportál beszámolója szerint a két közéleti személyiség most elnöki audencián, személyesen tájékoztatná az államfőt arról, miért alaptalan a kézdivásárhelyi terrorperben meghozott bírósági ítélet.

Ez már a sokadik próbálkozás Bekéék kiszabadítására: novemberben RMDSZ-es politikusok továbbították az államfőnek a székely terrorper elítéltjeinek szabadságot követelő, több mint tízezer személy által aláírt petíciót. És a támogatását kérték, hogy a „jogi alapot nélkülöző, eljárásjogi hibákat tartalmazó” ítéletet megsemmisítsék.

Az államelnöki hivatal semmitmondó válaszlevelében csupán annyit írt: az államfő nem avatkozhat be az igazságszolgáltatásba, az alkotmány szerint egy jogerős bírósági ítélet visszavonatása nem tartozik a hatáskörébe. Bekéék ítéletéről ITT írtunk.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29526
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.
Kerelőszentpálon, illetve Dés mellett lépett ki a medréből a két folyó.
„Szavazzatok az RMDSZ-re” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus.
Érkeznek az utolsó közvéleménykutatási adatok.
Az ideológiák uralták az iskolát a Horthy-korszak után a Rákosi- és a Kádár-korszakban is. De lehet-e hatékony az ideologikus tanítás?
Mutatjuk, hogy mennyit is. Csak a napidíj nagyobb, mint a romániai minimálbér.
Biza, a magyar miniszterelnöknek ez is összejött. Igaz, a román fél, elsősorban Liviu Dragnea besegített egy kicsit, a szerző szerint.
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.