Tüntetés Felsőcsertésért Kolozsváron | Fotó: Szabó Tünde
Aranylázcsillapító
Timi
2019. január 14. hétfő, 18:31
Egy régóta húzódó küzdelem ért véget a kolozsvári bíróság döntésével.

Érvénytelenítette a kolozsvári bíróság a felsőcsertési nemesfémekre pályázó Deva Gold településrendezési tervét (PUZ), ami ellehetetleníti a kanadai érdekeltségű vállalat ciánalapú aranykitermelését a településen. A bányászati tevékenységet figyelő Mining Watch Románia hosszú évek óta azon fáradozik, hogy megakadályozza a „kis-Verespatakként” emlegetett Felsőcsertésen a bányászatot, miután

a vállalat nyilvánvalóan törvénytelenül jutott az ehhez szükséges engedélyekhez.

A környezetvédelmi engedélyt még 2010 áprilisában a Temes Megyei Regionális Környezetvédelmi Ügynökség bocsátotta ki egy három évig tartó eljárás eredményeképpen. A környezetvédelmi szervezetek akkor nehezményezték, hogy a zöldhatóság az engedélyeztetési eljárás során nem kért és nem kapott biztosítékokat a kárrendezésre egy esetleges baleset esetén, emellett engedélyezte a Deva Goldnak, hogy  a bánya 108 hektárt elfoglaljon az érchegységi Natura 2000 természetvédelmi területből és 29 millió köbméter vizet kiszivattyúzzon a bányászat során a Marosból.

A vállalatnak természetesen a helyi önkormányzat engedélyére is szüksége volt, amit meg is szerzett, azonban – mint ahogy az  Országos Építési Főfelügyelőség 2015-ben megállapította – törvénytelenül. A bányanyitás megakadályozását szolgáló következő lépés a peres eljárás indítása volt, amit 2016-ban a Független Környezetfejlesztési Központ meg is tett. Ennek a pernek lett most vége azzal, hogy

a kolozsvári bíróság érvénytelenítette a beruházás településrendezési tervét.

A Mining Watch Románia győzelemként értékeli a most született döntést, melyre három éve várnak. A PUZ nélkül ugyanis a Deva Gold Rt – mely a kanadai érdekeltségű Eldorado Gold (a részvények 80%-ának tulajdonosa) és a Minvest Deva (20%) vegyesvállalata – nem nyithatja meg a bányát.

A bíróság megállapította, hogy a bányanyitás nem egyeztethető össze a hatályos törvényekkel.

A kitermeléshez évente 1653 tonna ciánt használnának, aminek révén egy 456 hektáros területen 45 millió tonna ércből 68 tonna aranyat és 490 tonna ezüstöt nyerhetnének ki 16 év alatt. A beruházás mindössze 221 új munkahelyet teremtene. A toxikus nehézfémeket is tartalmazó több tízmillió tonnányi cianidos zagyot egy 63 hektáros ülepítőtóba eresztenék. A Deva Gold ugyanakkor már azzal is törvényt sértett, hogy 2014-ben illegálisan kezdte kialakítani a munkatelepet, és

a bíróság közbeavatkozására volt szükség az építkezés megállításához.

A Mining Watch Románia közleménye emlékeztet arra, hogy tervezetet országos és nemzetközi szinten is sokan ellenezték, mivel a zagytározókat olyan sűrűn lakott települések szomszédságába tervezték, mint Hondol, Bocşa Mică és Felsőcsertés. A beruházás ugyanakkor 456,2 hektáron terült volna el, mely területet jelenleg erdők, legelők, szántóföldek és lakott övezetek alkotják.

Felsőcsertés lakóinak emlékében még elevenen él, hogy 1971 őszén a település melletti zagytározó átszakadt, és a szennyezett víz elöntötte a falut, 89-en haltak meg, és több tucatnyi sérült is volt. Minderről a Ceaușescu-diktatúra bukásáig még beszélni sem lehetett.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29536
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.
Kerelőszentpálon, illetve Dés mellett lépett ki a medréből a két folyó.
„Szavazzatok az RMDSZ-re” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus.
Érkeznek az utolsó közvéleménykutatási adatok.
Az ideológiák uralták az iskolát a Horthy-korszak után a Rákosi- és a Kádár-korszakban is. De lehet-e hatékony az ideologikus tanítás?
Mutatjuk, hogy mennyit is. Csak a napidíj nagyobb, mint a romániai minimálbér.
Biza, a magyar miniszterelnöknek ez is összejött. Igaz, a román fél, elsősorban Liviu Dragnea besegített egy kicsit, a szerző szerint.
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.