Tüntetés Felsőcsertésért Kolozsváron | Fotó: Szabó Tünde
Aranylázcsillapító
Timi
2019. január 14. hétfő, 18:31
Egy régóta húzódó küzdelem ért véget a kolozsvári bíróság döntésével.

Érvénytelenítette a kolozsvári bíróság a felsőcsertési nemesfémekre pályázó Deva Gold településrendezési tervét (PUZ), ami ellehetetleníti a kanadai érdekeltségű vállalat ciánalapú aranykitermelését a településen. A bányászati tevékenységet figyelő Mining Watch Románia hosszú évek óta azon fáradozik, hogy megakadályozza a „kis-Verespatakként” emlegetett Felsőcsertésen a bányászatot, miután

a vállalat nyilvánvalóan törvénytelenül jutott az ehhez szükséges engedélyekhez.

A környezetvédelmi engedélyt még 2010 áprilisában a Temes Megyei Regionális Környezetvédelmi Ügynökség bocsátotta ki egy három évig tartó eljárás eredményeképpen. A környezetvédelmi szervezetek akkor nehezményezték, hogy a zöldhatóság az engedélyeztetési eljárás során nem kért és nem kapott biztosítékokat a kárrendezésre egy esetleges baleset esetén, emellett engedélyezte a Deva Goldnak, hogy  a bánya 108 hektárt elfoglaljon az érchegységi Natura 2000 természetvédelmi területből és 29 millió köbméter vizet kiszivattyúzzon a bányászat során a Marosból.

A vállalatnak természetesen a helyi önkormányzat engedélyére is szüksége volt, amit meg is szerzett, azonban – mint ahogy az  Országos Építési Főfelügyelőség 2015-ben megállapította – törvénytelenül. A bányanyitás megakadályozását szolgáló következő lépés a peres eljárás indítása volt, amit 2016-ban a Független Környezetfejlesztési Központ meg is tett. Ennek a pernek lett most vége azzal, hogy

a kolozsvári bíróság érvénytelenítette a beruházás településrendezési tervét.

A Mining Watch Románia győzelemként értékeli a most született döntést, melyre három éve várnak. A PUZ nélkül ugyanis a Deva Gold Rt – mely a kanadai érdekeltségű Eldorado Gold (a részvények 80%-ának tulajdonosa) és a Minvest Deva (20%) vegyesvállalata – nem nyithatja meg a bányát.

A bíróság megállapította, hogy a bányanyitás nem egyeztethető össze a hatályos törvényekkel.

A kitermeléshez évente 1653 tonna ciánt használnának, aminek révén egy 456 hektáros területen 45 millió tonna ércből 68 tonna aranyat és 490 tonna ezüstöt nyerhetnének ki 16 év alatt. A beruházás mindössze 221 új munkahelyet teremtene. A toxikus nehézfémeket is tartalmazó több tízmillió tonnányi cianidos zagyot egy 63 hektáros ülepítőtóba eresztenék. A Deva Gold ugyanakkor már azzal is törvényt sértett, hogy 2014-ben illegálisan kezdte kialakítani a munkatelepet, és

a bíróság közbeavatkozására volt szükség az építkezés megállításához.

A Mining Watch Románia közleménye emlékeztet arra, hogy tervezetet országos és nemzetközi szinten is sokan ellenezték, mivel a zagytározókat olyan sűrűn lakott települések szomszédságába tervezték, mint Hondol, Bocşa Mică és Felsőcsertés. A beruházás ugyanakkor 456,2 hektáron terült volna el, mely területet jelenleg erdők, legelők, szántóföldek és lakott övezetek alkotják.

Felsőcsertés lakóinak emlékében még elevenen él, hogy 1971 őszén a település melletti zagytározó átszakadt, és a szennyezett víz elöntötte a falut, 89-en haltak meg, és több tucatnyi sérült is volt. Minderről a Ceaușescu-diktatúra bukásáig még beszélni sem lehetett.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29536
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.