Fotó: Ion Lungu Facebook-oldala
Önkormányzási láz
gycsaba
2018. december 17. hétfő, 17:57
Az erdélyi és bánsági városok után újabb régió képviselői szállnak be a bukaresti „fejlődési” modell elleni harcba.

Bukarestben biztosan nem számítottak arra, hogy így ér véget majd a centenárium éve: a Kolozsvár, Temesvár, Nagyvárad és Arad elöljárói által alapított Nyugati Szövetség létrejötte után hét moldvai város polgármestere írt alá közigazgatási és gazdasági együttműködési megállapodást.

A hétfőn bejelentett kezdeményezés a Moldva fejlődik (Moldova se dezvoltă) nevet viseli, az együttműködésről szóló dokumentumot Iași, Suceava, Roman, Botoşani, Piatra Neamț, Câmpulung Moldovenesc és Vatra Dornei polgármestere látta el kézjegyével – tájékoztatta a NewsBucovina.ro portált Ion Lungu suceavai polgármester.

Az elöljárók – egy független polgármester kivételével – mindannyian a jelenlegi szociálliberális kormány legfőbb ellenzékének számító Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai.

A Moldva fejlődik nevű közösségi társulás hivatalos megalakításához szükséges jogi lépéseket 2019 első felében tennék meg, és felszólították a régió többi városának az önkormányzatait is, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A fő célkitűzés az Erdélyt Moldvával összekötő A8-as autópálya megépítésének a támogatása lenne, a társulás ugyanakkor egy Moldvát és Bukarestet összekötő sztráda megépítéséért is küzdeni akar.

„Régóta létre kellett volna hozzuk ezt a társulást, a mi problémáink ugyanis sokkal súlyosabbak, mint a nyugati megyékben – mondja Ion Lungu polgármester, aki külön gratulált a Nyugati Szövetséget létrehozó kollégáinak. – Moldva egyetlen történelmi régióval sincs összekötve autópályával, így a régió alulfejlettségre van ítélve”.

Az együttműködési keretszerződés alapján a társulás elősegítené a térség gazdasági és infrastrukturális fejlődését, ezáltal megfékezné a régió rohamos elnéptelenedését, az elvándorlás mértékét. Az „elitklub” közösen kíván pályázni a 2021/2027-es európai költségvetési időszakban.

Amint arról beszámoltunk, a társulások ötletét egyre több önkormányzat támogatja szerte az országban, az effajta együttműködéseket pedig a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) továbbra is ott pocskondiázza, ahol éri, és politikai-választási szövetségeknek nevezi. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29284

Beérkezett trackbackek

Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.
Saját polgármesterjelöltje, Soós Zoltán is hátat fordít a szervezetnek.
Stelian Tănase szerint az RMDSZ elnöke vérig sértette a románokat, a bocsánatkérése pedig nem őszinte.
Román származású tudós nevét viseli.
Tíz évnyi pereskedés után született kedvező ítélet Hargita megye javára.
Egyre hajmeresztőbb dolgok szivárognak ki a PSD mai vezetőségi üléséről. Meg némi cigifüst.
A dohányellenes törvénytervezetbe bekerült pár hihetetlenül abszurd cikkely is.