Máris újabb város ácsingózik a Bukarestnek fityiszt mutató Nyugati Szövetség tagságára

Resicabánya polgármestere jelentkezett be.
Hirdetés

Épp hogy hivatalosan aláírta Kolozsvár, Temesvár, Nagyvárad és Arad polgármestere az érintett négy nagyváros közös fejlesztési terveinek összehangolását célzó Nyugati Szövetség létrehozásáról szóló dokumentumot, máris bejelentkezett egy csatlakozni kívánó város.

Ioan Popa, Resicabánya polgármestere jelezte: ő maga is belépne a szombaton létre hozott „elitklubba”, mivel ebben látja a fejlődés lehetőségét Krassó-Szörény megye székhelye számára.

Mivelhogy

a négy alapító város önkormányzata már bizonyított, és követendő példát jelent.

Mint elmondta, az általa vezetett önkormányzat hajlandó bármilyen erdélyi vagy bánsági szövetséghez csatlakozni, amely a fejlődést szolgálja.

Mint mondta, már eddig is többször felhívta a nagyváradi és az aradi polgármestert, és mindig hasznos, konkrét válaszokat kapott a kérdéseire.

Elpanaszolta, hogy számos olyan infrastrukturális projekt van, amelyet a kormány elmulasztott megvalósítani, de egy ilyen szövetség keretében megépíthető lenne. Ilyen a Resicabánya és Temesvár közötti vasútvonal felújítása, hiszen jelenleg elfogadhatatlanul hosszú az utazási idő a két település között.

Hirdetés

Annak kapcsán, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egyes politikusai szeparatista akciónak bélyegezték a kezdeményezést, csak legyintett, mondván: aki ilyesmit mond, az vagy nem rendelkezik elegendő információval, vagy rosszindulatú, és képtelen felfogni egy ilyen szövetség valódi jelentőségét.

Azért érdemes megjegyezni, hogy Popát ugyanúgy az ellenzéki Nemzeti Liberális párt (PNL) színeiben választották meg polgármesterré, mint a Nyugati Szövetséget tető alá hozó négy elöljárót. Vagyis azért

a központosítással és a bukaresti vízfejjel szembeni jogos ellenérzések mellett vaskosan benne van a politika is a kezdeményezésben.

Ami ettől függetlenül az utóbbi 30 év egyik legjobb projektje, hiszen létrehozói a helyi autonómiára és a közösségek szabad társulására hivatkoznak. A cél pedig a négy város infrastruktúrájának fejlesztése oly módon, hogy közösen pályázzanak uniós támogatásokra, a mindent megfojtó bukaresti bürokrácia megkerülésével.

Jöhet a Székelyföldi Szövetség is
A nyugati Szövetség mintájára akár a Székelyföldi Szövetség is létrejöhet – hergelte egy kicsit a román országféltőket Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora. A politikust hétfőn este a Digi 24 hírcsatorna szólaltatta meg a témában. Tánczos emlékeztetett: a kormány éppen aznap este jelentett be egy tízmilliárd eurós infrastruktúra-fejlesztési programot, ráadásul Corina Crețu régiófejlesztésért felelős uniós biztos nemrég jelezte, hogy 2021-től a megyeszékhelyek közvetlenül pályázhatnak európai uniós támogatásokra. „Erre pedig válaszul a jövőben megszülethet… nem is tudom, a Keleti vagy a Székelyföldi Szövetség is, miért ne? Több szövetséget is létrehozunk” – mondta Tánczos.

Hirdetés