A Calea Neamului felvonulása Székelyföldön | A kép forrása az egyesület Facebook-oldala
Zászlóbűnözés
szabot
2018. december 4. kedd, 21:37
Ismét Antal Árpádot pécézte ki, ezúttal azért, mert szerinte nem lobogózta fel eléggé Sepsiszentgyörgyöt a centenáriumra.

A magyar szimbólumokra allergiás és hivatalos feljelentő, Dan Tanasă ma ismét hódolt szakmájának, hobbijának és lájfprodzsektjének: feljelentette az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Antal Árpádot. Ezt ő maga jelentette be kedden a személyes blogján.

Sepsiszentgyörgy polgármesterét ezúttal nem magyar vagy székely zászló miatt helyezte a CNCD figyelmének központjába, hanem zászlóHIÁNY miatt. Dan Tanasă az egész románság – de legalábbis az általa alapított és vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület – nevében megsértődött, amiért szerinte Antal Árpád nem lobogózta fel eléggé a várost december 1-re. Legalábbis nem oda és nem akkora román zászlókat helyeztetett ki, mint ahova magyar nemzeti színű szalagokat március 15-én. (Amelyekért egyébként a Kovászna és a Hargita megyei prefektusok is jókora bírságokat szabtak ki az elöljárókra.)

Dan Tanasă szerint Antal Árpád ezzel diszkriminált, mi több: „középkori, sovén és retrogád mentalitásról” tett tanúbizonyságot azzal, hogy nem tiszteli meg annyira a román nemzeti ünnepet, mint a magyart.

A diszkrimináció tényének megállapításához viszont kellene egy jól kodifikált jog, amelytől a diszkrimináló megfosztja a diszkrimináltat. A december elsejei zászlódekorációt akár méretben is kodifikáló jogról nincs tudomásunk, így nehéz lesz bizonyítani, hogy mitől is fosztották meg – a kit is? Ebben az ügyben ugyanis még az áldozat kiléte sem világos.

Sepsiszentgyörgy nem maradt extra román zászló nélkül december elsején, mert Udvarhely és Csíkszereda után ott is felvonult a Calea Neamului egyesület sok normál és egy óriási méretű román zászlóval. Napi programja végén pedig botrányt okozott a helyi román színtársulat előadásán, ahol Székely Csaba Nem kimondottan 1918 című drámáját mutatta be.

Dan Tanasă egyesülete nagyon termékeny, több mint 160 pert indított székelyföldi önkormányzatok, önkormányzati vezetők és intézmények ellen magyar feliratozás, magyar és székely zászlók kifüggesztése miatt, és a perek többségét meg is nyerte.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29136
Hiába támadta meg Csíkszentmárton a telekkönyvezési kérvényt.
Nem vicc, Suceava megyében megtörtént.
Hogyan nevel a romániai ásatag közoktatási rendszer kis feladatmegoldó automatákat? Figyelem, a mi gyermekeink is köztük vannak.
Több helyen lehet majd hivatalosan használni a magyar nyelvet.
Beszámolóik alapján, aligha érezhették magukat az Orient Expresszen az utasok, miközben harminc órán át keringőztette őket a CFR Románia kies tájain.
A NATO-csapatok békésen sertepertéltek a kukoricásban. Mert eltévedtek. Bezzeg az oroszok nem hibázták volna el a koordinátákat. Vigyázat, pamfletveszély!
Újabb dosszié rekedt a bukaresti kormányfiókokban.
Íme, Kolozsvár történelmi központjának makettje, ahogy azt Móric…, izé, Gigiék a Rotary Klubban elképzelték.
Olyan eddig nem volt, hogy a PSD-ALDE ellenzéki jelöltet szavazzon meg, ha van neki sajátja is: az EP-ből kiesett Renate Weber.
Hét éve jutott utoljára eszébe, de akkor nem jutottak közös nevezőre a felek.
Hallgassa meg nálunk az ígéretes kolozsvári együttes slágergyanús bemutatkozását!
És ez nem vicc: egy jobb repülőgéppel akár 10 óra alatt körbeutazható a bolygó, míg a Temesvár és Mangalia közötti vonatozás jelenleg 30 órába telik.
Így néz ki egy Romániára vonatkozó általános reformvízió. Döntsék el Önök, működhet-e ebben az országban.
Házat, hidat, utat tett tönkre a hirtelen lezúdult eső.