A Calea Neamului felvonulása Székelyföldön | A kép forrása az egyesület Facebook-oldala
Zászlóbűnözés
szabot
2018. december 4. kedd, 21:37
Ismét Antal Árpádot pécézte ki, ezúttal azért, mert szerinte nem lobogózta fel eléggé Sepsiszentgyörgyöt a centenáriumra.

A magyar szimbólumokra allergiás és hivatalos feljelentő, Dan Tanasă ma ismét hódolt szakmájának, hobbijának és lájfprodzsektjének: feljelentette az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Antal Árpádot. Ezt ő maga jelentette be kedden a személyes blogján.

Sepsiszentgyörgy polgármesterét ezúttal nem magyar vagy székely zászló miatt helyezte a CNCD figyelmének központjába, hanem zászlóHIÁNY miatt. Dan Tanasă az egész románság – de legalábbis az általa alapított és vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület – nevében megsértődött, amiért szerinte Antal Árpád nem lobogózta fel eléggé a várost december 1-re. Legalábbis nem oda és nem akkora román zászlókat helyeztetett ki, mint ahova magyar nemzeti színű szalagokat március 15-én. (Amelyekért egyébként a Kovászna és a Hargita megyei prefektusok is jókora bírságokat szabtak ki az elöljárókra.)

Dan Tanasă szerint Antal Árpád ezzel diszkriminált, mi több: „középkori, sovén és retrogád mentalitásról” tett tanúbizonyságot azzal, hogy nem tiszteli meg annyira a román nemzeti ünnepet, mint a magyart.

A diszkrimináció tényének megállapításához viszont kellene egy jól kodifikált jog, amelytől a diszkrimináló megfosztja a diszkrimináltat. A december elsejei zászlódekorációt akár méretben is kodifikáló jogról nincs tudomásunk, így nehéz lesz bizonyítani, hogy mitől is fosztották meg – a kit is? Ebben az ügyben ugyanis még az áldozat kiléte sem világos.

Sepsiszentgyörgy nem maradt extra román zászló nélkül december elsején, mert Udvarhely és Csíkszereda után ott is felvonult a Calea Neamului egyesület sok normál és egy óriási méretű román zászlóval. Napi programja végén pedig botrányt okozott a helyi román színtársulat előadásán, ahol Székely Csaba Nem kimondottan 1918 című drámáját mutatta be.

Dan Tanasă egyesülete nagyon termékeny, több mint 160 pert indított székelyföldi önkormányzatok, önkormányzati vezetők és intézmények ellen magyar feliratozás, magyar és székely zászlók kifüggesztése miatt, és a perek többségét meg is nyerte.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29136
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.