Centenáriumi pofon az EU-tól Romániának: a bolgárok hamarabb lehetnek schengeni tagok

Ezt az Európai Néppárt csúcsjelöltje lebegtette meg.
Hirdetés

Ennél méltóbb „elismerést” nehezen kaphatna Bukarest az elmúlt években nyújtott teljesítményéért az Európai Uniótól az úgynevezett centenáriumra: könnyen megtörténhet, hogy a románok által hagyományosan lenézett bolgárok hamarabb csatlakozhatnak a schengeni övezethez, mint Románia.

A 24 Csasza című bolgár lap Digi 24 hírcsatorna által idézett beszámolója szerint erről Manfred Weber, a jövő évi európai parlamenti választások megnyerésére legesélyesebb Európai Néppárt csúcsjelöltje – vagyis az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt politikusa – beszélt a kormányzó bolgár GERB párt alelnökével, Cvetan Cvetanovval Brüsszelben folytatott tárgyalásán.

Azért, ha ez meg is valósul, Brüsszel óvatos duhaj, úgyhogy január elsejétől legfeljebb csak a reptéri határátkelőkön számolják fel a határellenőrzést.

Weber amúgy már korábban is bírálta Bukarestet, amiért a kormány – szerinte – arra használja parlamenti többségét, hogy megmentse a jogi felelősségre vonástól Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt.

Hirdetés