Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala.
Bratyók?
Szerző: Daniel Gorgonaru
2018. november 19. hétfő, 14:10
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.

A történelemben nagyon ritkán történt meg, hogy Románia és Magyarország ennyire hasonló európai politikai elképzeléssel rendelkezzen, a kommunista időszakot nem véve figyelembe, amikor mindkét ország egy Szovjetuniónak alárendelt politikai rendszer részét képezte.

Ez egy furcsa konjunktúra, melyben a bukaresti és budapesti politikai vezetők nacionalizmusa, populizmusa, korrupciója és Európa-ellenessége

ezekben a pillanatokban lehetővé tett egy ilyenfajta közeledést. Míg Magyarország számára hosszú hagyománya van az európai szintű megállapodások vitatásának – az egyik közismert példa az 1920-as trianoni szerződés folyamatos bírálata –, Románia számára újdonság a jelenlegi helyzet. Az európai nagyhatalmak közötti megállapodások nagy többsége kedvező volt Románia számára, még akkor is, ha megszületésükkor bennünket az ajtó előtt tartottak és nem ülhettünk a tárgyalóasztalhoz. E hatalmak segítsége nélkül nem történt volna meg a fejedelemségek 1959-es(helyesen: 1859 – a szerk.) egyesülése és az 1918-as nagy egyesülés sem.

Sajnos most, amikor megvan a magunk helye a tárgyalóasztalnál, egy lépésre vagyunk attól, hogy siralmasan kudarcot valljunk és újra az ajtónál találjuk magunkat.

A Bukarest–Budapest ad hoc Európa-ellenes partnerség semmilyen hasznot sem hoz hazánknak.

Alibit nyújt Liviu Dragneának és társainak a románok előtt, akiket megpróbálnak átverni azzal, hogy Európának „gondjai” vannak, hogy Európa nem érti meg a román igényeket, Európa unortodox standardokat (bejegyzett élettársi kapcsolat, menekültek befogadása) akar ránk kényszeríteni. A Budapesttel kialakított partnerség az RMDSZ támogatását, pontosabban egy bábkormány stabilitását is biztosítja Liviu Dragneának, mellyel elérheti célját, az igazságszolgáltatás alárendelését.

Ezzel szemben óriásiak a veszteségek. Románia peremre szorulása sokkal nyilvánvalóbb Európa szintjén, mert a magyarokkal ellentétben nem értünk az agresszív diplomáciához, melyben előnyök szerzéséért zsonglőrködhetünk.

Orbán Viktor más szinten játszik, mint Liviu Dragnea.

Orbán Viktor sokkal befolyásosabb vezető, mint Klaus Iohannis, akinek hatásköreit egyre jobban csökkenti a Dăncilă-féle bábkormány. A magyar vezetőnek rendkívül erős kapcsolatai vannak Európában, az AEÁ-ban, Oroszországban, eljátssza a nagyhatalmak közötti közvetítői szerepet, míg Dragnea nemzetközi szinten egy senki. Ilyen helyzetben ne csodálkozzunk, ha az EU-nak a két államra vonatkozó jövőbeni döntései érezhetően különbözőek lesznek, Romániát pedig sarokba fogják állítani (például, továbbra is kihagyják Schengenből), míg Magyarország csak némi dorgálást fog kapni.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28952
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.