Coki, magyar!
Jean St'Ay
2018. november 13. kedd, 10:10
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.

Múlt pénteken, ugye, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Bukarestben termett, és tárgyalt egyet román kollégájával, Teodor Meleșcanuval, no meg Liviu Dragnea képviselőházi elnökkel is. Utána pedig azt nyilatkozta, hogy hahó, Románia, a magyarok tiszteletben tartják a románok érzéseit december elsejével kapcsolatban, de akkor a románok is tartsák tiszteletben a magyarok vonatkozó érzéseit. Ilyen egyszerű a partnerség ezen a szinten, és ezért nem mennek a magyar diplomaták a centenáriumi ünnepi rendezvényekre.

Ami a magyar-román stratégiai partnerséget illeti, az továbbra is fontos. Magyarország is, Románia is külső támadások célpontjává vált. Uniós támadásokról van szó, ugye. És ha Romániát részrehajló vélemények alapján támadás éri az Európai Parlamentben, akkor a FIDESZ európai parlamenti képviselői bizony Románia mellett fogják letenni voksukat. Szijjártó Péter üzenete pár nappal azelőtt érkezett, hogy november 14-én az Európai Parlament plenáris ülésén szavazni fognak a romániai jogállamra vonatkozó határozattal kapcsolatban.

Nos, ez egy elég világos üzenet. Vannak dolgok, amelyek esetében Magyarország nem ismer tréfát: ezeket a dolgokat tiszteletben kell tartani. És vannak más dolgok, amelyek esetében Magyarország kiáll Románia mellett. Pont.

Igen ám, de a román oldalon kicsit úgy hangzott a fenti üzenet, hogy Magyarország besétál Bukarestbe, kioktatja Romániát, aztán lekezelően vállon veregeti, hogy hadd el, a nagy tesó majd megvéd. Legalábbis ez olvasható ki Cristian Diaconescu volt román külügyminiszter mondataiból. Aki azt mondta, hogy hahó, Romániának semmi szüksége arra, hogy bárki is megvédje. Különösen egy olyan ország ne védje, amelyre ledobták az uniós „atombombát”.

Sőt, semmiféle stratégiai partnerségnek sem látja értelmét az európai értékek ellen. Romániának nem áll érdekében Európa-ellenes frontot kialakítani a Visegrádi Csoporttal. Na, ezt tegye zsebre Szijjártó Péter!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28870
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.