Kép: Bokor Gábor/Háromszék
Felirati párt
béel
2018. november 8. csütörtök, 07:07
Igaz, egyelőre csak alapfokon.

Azért történnek még furcsa dolgok a román igazságszolgáltatásban: a magyar feliratok és nemzeti jelképek ellen az állami intézmények készséges támogatásával irtóhadjáratot folytató román „civil”, Dan Tanasă most éppen pert vesztett egy magyarellenes akciója során.

A Háromszék beszámolója szerint a Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület a Gyerő József, Kovászna polgármestere ellen indított perben bukott – igaz, még csak alapfokon. A szervezet azért perelte be az elöljárót, mert nem volt hajlandó eltávolítani a városi művelődési ház oldaláról a Széchenyi-emléktáblát. Tanasăt és szervezetét az bántotta, hogy a márványlapon az egyik magyar felirat a román felett van.

Kovászna Megyei Törvényszék elutasította a keresetet, Gyerőnek adva igazat. A vesztes felperes meg sem várta a bírói döntés hivatalos kiközlését, máris fellebbezett.

A tábla elhelyezésére egyhangúlag mondott igent a helyi tanács, az avatásra a tavalyi Csoma-napok alkalmával került sor. Ezt követően Dan Tanasă átiratban kérte a városvezetőt, távolítsa el a közterületről a táblát, mert azon a Széchenyit bemutató magyar nyelvű szöveg a román fordítás felett található. A táblán a Kőrösi emberi nagyságát megfogalmazó Széchenyi-idézet is szerepel: „Egy szegény árva magyar, pénz és taps nélkül, de elszánt, kitartó hazafiságtól lelkesítve – Kőrösi Csoma Sándor – bölcsőjét kereste a magyarnak.” 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28804
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.