Sokkolóval fegyelmezik a mentálisan sérült gyerekeket egy váradi intézetben?

Mindenki tagadja a vádakat, de orvosszakértői vizsgálat igazolja a bántalmazást. Az iskola egy másik botrányba is érintett: nemrég orális szexre kényszerítettek egy diákot az intézmény udvarán.
Hirdetés

Vlad Alexandrescu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora kedd este a Facebookon tárta a nyilvánosság elé a nagyváradi George Bariţiu műszaki líceum bentlakásában alkalmazott kegyetlen bánásmódot, melynek elszenvedői mentálisan sérült gyerekek. Bejegyzésében Alexandrescu, a szülők elmondásaira hivatkozik, és azt írja, hogy a csendőrök gumibottal és elektromos sokkolóval regulázzák a gyerekeket.

A szenátorhoz levélben fordultak a szülők, akik egy igazságügyi orvosszakértői vizsgálat eredményét és fotókat is csatoltak az értesítéshez. A törvényszéki orvosok megállapították, hogy az iskolába járó autista gyermeket egy tompa tárggyal verték, testén elektromos sokkoló nyomát is felfedezték. A szülők szerint hasonlóan brutális bánásmódban részesülnek a többi gyerekek is.

Alexandrescu panaszt tett a Bihar megyei ügyészségeken, értesítette a gyerekek jogainak védelmében létrehozott Gyermek Ügyvédjét és az országos gyermekvédelmi hatóságokat.

Hirdetés

A Bihar megyei tanfelügyelőség és a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság is vizsgálatot indított az ügyben. A csendőrség határozottan cáfolja, hogy bármi köze lenne az iskolához, a törvény sem teszi lehetővé, hogy a csendőrség a védelmi minisztérium alá tartozó intézményeken kívül máshol teljesítsen őrző-védő szolgálatot, írja az Adevărul.

Az iskola működtetője, a Bihar Megyei Tanács közölte, az önkormányzat által létrehozott őrző-védő cég strázsálja az intézetet. Azt állítják, nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy a cég alkalmazottai bántalmazták volna a gyerekeket, felszerelésükhöz nem is tartozik elektromos sokkoló.

Ugyanez az iskola érintett egy másik botrányban is: egy 17 éves diák pár hete arra kényszerítette az egyik mentálisan sérült gyermeket, hogy orálisan elégítse ki egyik társát. Az aktusra az intémény udvarán került sor. A fiatal ellen eljárás indult, jelenleg előzetes letartóztatását tölti.

Hirdetés