Képek: Manases Sándor
KUPÁNVÁGÁS
Szerző: Boros Miklós
2018. november 2. péntek, 09:34
Két székelyföldi csapat jutott a legjobb nyolc közé a labdarúgó Román Kupában, miután a harmadosztályú FK Csíkszereda 11-esekkel kiejtette a Dinamót.

Ragadós lett a szentgyörgyi példa a Székelyföldön, Háromszék után csütörtökön este Csík is berobbant a román focielitbe.

Pedig a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiára épülő FK csupán a harmadik liga V. csoportjában szerepel, és már három éve nagyon szeretne a Liga 2-be jutni, de egyelőre nem sikerült neki. A Román Kupában viszont idén nagyon beindult, miután az előző körökben már kiejtett két másodosztályú ellenfelet, a Bákói Aerostart és a Petrozsényi Energiticianult, most

hollywoodi forgatókönyvekbe illő dráma végén elejtette az igazi nagyvadat, a román foci egyik kirakatcsapatát, a Bukaresti Dinamót.

Hogy ez mekkora siker, azt jól mutatja, hogy utoljára húsz éve jutott Liga 3-as együttes a kupa negyeddöntőjébe, akkor a Temesvári UM-nek sikerült ez a bravúr.

Ez pedig akkor is óriási skalp, ha az egykori belügyi klub hetven éves történelme legmélyebb válságát éli: a kiesés ellen küzd a Liga 1-ben, ahol két hónapja nem nyert mérkőzést, a közelmúltban három hét alatt kétszer váltott edzőt. Mircea Rednictől a feltámadást várták a piros-fehérek vezetői, ehhez képest elbukott egy olyan városban, ahol eddig az 1993-as kupanyolcaddöntő volt a helyi foci csúcseredménye.

Most viszont minden szinten mindent megtett Csíkszereda a sikerért. Vezetősége a zsebébe nyúlt, mobil világítást bérelt, hogy a televíziók által diktált esti  időpontban is hazai pályán rendezhesse meg a mérkőzést. Valentin Suciu edző másfél év alatt másodszor írta be magát a székely foci történelmébe, miután tavaly tavasszal a Liga 1-be vitte a Sepsi OSK-t.

A csapat pedig mindent megtett, hogy felnőjön nagynevű ellenfele szintjére, és a kritikus pillanatokban helyén volt a játékosok szíve.

Elbírták, hogy a második félidő elején bombagólokkal megszerzett kétgólos előnyük percek alatt elúszott. Elbírták, hogy a hosszabbításban fordított a Dinamo, és öt perccel a ráadás végé előtt kiegyenlítettek. Elbírták, hogy ifikorú tartalékjaik még sose játszottak ilyen szintű és ilyen téttel rendelkező meccset. Elbírták, hogy első három 11-esükből kettőt kihagytak, majd a nyolcadik és kilencedik körben is hibáztak.

Elbírták, hogy a továbbjutásukat érő védésnél idő előtt kiugró Bordás kapus miatt a játékvezető az ünneplést félbeszakítva újrarúgatta a szétlövés huszadik kísérletét. 

Tegyük hozzá, hogy a továbbjutáshoz kellett a Dinamo is. Amelynek jó néhány játékosa szemmel láthatóan úgy játszott, hogy tudja: a télen mehet, amerre akar. Amely képtelen volt kihasználni meccslabdáit, Grozav nagyképűn fölépanenkázott 11-ese volt erre a legjobb példa. Amelyben Delorge kapott egy újabb esélyt a végén, és még rosszabbul rúgta, mint elsőre.

Amelyben Mutiu kapust és Nistort leszámítva nem volt komolyan vehető focista. Az ötven fős vendégtábor dühe elől végül szabályosan ki kellett menekítenie a csendőrségnek a csapat buszát. Nem adták fel, a hazaúton Sepsiszentgyörgyön is megállították kedvenceiket egy kis számonkérésre.

A csíki stadionban hivatalosan 1200-an, valójában közel kétezren voltak tanúi a focicsodának. A kerítésen kívül állók, az állóhelyekre beszivárgók és persze a kék-fehér hokimezt ezúttal piros-feketére cserélő kemény mag pedig a meccs nagy részében teljesen elnyomta a magyarokat most is lelkesen szidalmazó Dinamo-tábort: ha már a jégen évek óta nem ellenfél a Steaua, most végre újra verbálisan alázhattak egy bukaresti csapatot. Nem fogták vissza magukat,

a vendégek romániázására azonnal „Ria-ria Hungária” volt a válasz, az utolsó 11-es megismétlésénél pedig már keményen tolvajoztak és cigányoztak.

Az FK Csíkszereda mellett csupa első ligás csapat jutott a legjobb nyolc közé: az FC Hermannstadt, a CSU Craiova, az Astra Giurgiu, a Viitorul, a Dunărea Călărași, a Kolozsvári CFR és a Sepsi OSK. Márciusban valamelyikük újabb történelmi meccset játszik Csíkszeredában, immár az elődöntőbe jutásért. A vérmesebb csíki szurkolók a kocsmaasztal mellett már FK–Sepsi döntőről álmodoztak.  

Román Kupa, nyolcaddöntő: FK Csíkszereda–Dinamo 2-2, hosszabbítás után 3-3, 11-esekkel 6-5
Gólszerzők: Majzik (48,), Magyari (52.), Berde (115), illetve Nistor (54., 59.), Neicuțescu (106.)
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28726
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.