Hol vagytok székelyek?
Szerző: Főtér.ro
2018. augusztus 28. kedd, 20:41
Ezúttal a centenárium jegyében szerveznek székely nagygyűlést Sepsiszentgyörgyön. Bukarestnek és a Nyugaton élő fiataloknak is üzennek.

Az öt évvel ezelőtti Székelyek Nagy Menetéléséhez hasonló kaliberű rendezvényre hívja a székelyeket és a velük szolidarizáló erdélyi magyarokat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A szervezet keddi közleménye szerint a centenáriumi nagygyűlést november 18-án 13 órától tartanák Sepsiszentgyörgy főterén.

„Emlékezzünk együtt száz év küzdelmeire, a Székely Nemzeti Tanács alapítóira, a Székely Hadosztályra, és az ötven éve megszüntetett Magyar Autonóm Tartományra” - olvasható a felhívásban. Eszerint az alkalomból az elmúlt 15 évet is áttekintenék, ami az SZNT újjáalakulása óta eltelt.

De arra is felhívják a figyelmet, hogy nem csupán múltba tekintésnek, a múlt tanulságainak az összegzésének szánják. A sepsiszentgyörgyi találkozó a jövőnek is szól, nem titkolt célja, hogy új lendületet adjon az autonómiaküzdelemnek. És olyan témák is terítékre kerülnének újra, mint a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosítása, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem vagy a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium helyzete. De azoknak is szól a meghívó, akik szabadon, a hatalom fenyegetése nélkül akarják használni a székelység jelképeit.

„Várjuk Székelyföld és Erdély ifjúságát! Az autonómiaküzdelem a jövőjükért folyik, sikert elérni tevékeny, célratörő részvételükkel lehet. Ha azt akarják, hogy legyen jobb itthon, mint bárhol a nagyvilágban, jöjjenek Sepsiszentgyörgyre!” - üzen a fiataloknak is az SZNT. De nemcsak nekik, hanem Bukarestnek is van üzenetük: „a székelyek nem mondanak le autonómiaigényükről!” „A székelység alkotmányos rendet, jogállamiságot, ezen belül területi autonómiát követel” - szögezik le a felhívásban.

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?