Voks populi
béel
2018. augusztus 24. péntek, 08:48
Érdekes eredményeket hozott a Sociopol augusztusi felmérése.

Ha most vasárnap rendeznék a parlamenti választásokat, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) ezúttal is nyerne, de támogatottsága csökken – ezt mutatja a Sociopol közvélemény-kutató legfrissebb felmérése.

A PSD-re a válaszadók 35 százaléka szavazna, míg a második helyezett ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) az erdőben sincs mögötte: 19 százalékon áll.

Ez minden bizonnyal annak is betudható, hogy nagyon feljött a Dacian Cioloş volt technokrata miniszterelnök, korábbi uniós mezőgazdasági biztos vezette Románia Együtt Mozgalom (MRÎ), amelyre 13 százaléknyian szavaznának.

A kisebbik koalíciós párt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 10 százalékon áll, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8 százalékon. Rossz hír az RMDSZ-nek, hogy a felmérés szerint az 5 százalékos parlamenti küszöb alatti, 4 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A futottak még kategóriában ott van a Victor Ponta volt szociáldemokrata kormányfő vezette, 3 százalékos támogatottságú Pro Románia, valamint a Traian Băsescu volt államfő által alapított, most 2 százalékon álló Népi Mozgalom Párt (PMP).

Megkérdezték azt is, mennyire bíznak a válaszadók a közszereplőkben. Az első helyen Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár áll: benne a megkérdezettek 59 százaléka bízik. Tőle messze elmarad a második helyezett Klaus Johannis államfő, akinek 33 százalékos a bizalmi indexe. Őt Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere követi 26 százalékos bizalmi indexszel, míg a negyedik Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség korábbi vezetője 25 százalékkal. Liviu Dragnea PSD-elnök bizalmi indexe 15, Viorica Dăncilă miniszterelnöké 13, míg az ALDE-elnök Călin Popescu-Tăriceanué 20 százalékos. A PNL-elnök Ludovic rbanban csupán a válaszadó 8 százaléka bízik.

Arra a kérdésre, hogy a válaszadók szerint az ország jó vagy rossz irányba halad, 73 százalék úgy válaszolt: rossz irányba.

A felmérést augusztus 7. és 20. között készítették 1005 fős mintán.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27889
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.