Na ki a legnagyobb bánsági állatkert legnagyobb sztárja?

A román minisztereln… Bocsánat, nem. A galléros pávián. Akihez Viorica Dăncilát hasonlították.
Hirdetés

Minivakáció van Romániában, az emberek mennek, amerre csak látnak. Többek között állatkertbe is. A legnagyobb bánsági állatkert, a resicai, tömve van helybeliekkel és turistákkal.

A nemrég felújított, hat hektáros területen 370 féle vadállatban gyönyörködhet a nagyérdemű. Az állatkert vezetősége jó érzékkel éppen most vásárolt több új állatot is: törpe kengurukat, lámákat, shetlandi pónikat, galléros páviánokat, nagy marákat, de még egy oroszlánt is.

Az illetékesek szerint az újonnan beszerzett galléros páviánok az állatkert megasztárjai. Még a rendkívül ritka osztrák-magyar fehér szamarakat, avagy barokkszamarakat (összesen 14 darab van belőlük Európában) is lekörözték.

Hogy miért? A hírnévnek politikai okai vannak. Nevezetesen, az történt, hogy egy ismert román újságíró, Cristian Tudor Popescu a galléros pávián fej-, illetve tarkószőrzetéhez hasonlította az akkoriban épp miniszterelnöknek kinevezett Viorica Dancilă asszonyt. Az iróniából botrány lett, az újságírót pénzbírsággal sújtotta a diszkriminációs tanács, ám a bíróság később eltörölte a büntit.

A zaj elcsitult, ám a galléros páviánok azóta is körülrajongott sztárjai a hazai állatkerteknek. És valljuk be, méltán.

Hirdetés