Fotó: Szabó Tünde (Kolozsvári Magyar Napok, 2015)
több mint fesztivál
pazs
2018. augusztus 14. kedd, 15:42
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.

Igazi ünnepre készülnek a Kolozsvári Magyar Napok szervezői – mondta el Gergely Balázs, a KMN főszervezője a hétvégén startoló rendezvénysorozat indító sajtótájékoztatóján, amelyen Szabó Lilla programigazgatóval, Oláh Emese alpolgármesterrel és Sánta Levente produkciós igazgatóval együtt adtak ízelítőt a közelgő (mint elhangzott: több, mint) fesztiválról. 

Általában nem szoktunk túl sok szót vesztegetni a sajtótájékoztaték helyszínére, de ezúttal kivételt teszünk, már csak azért is, mert a nemrég felavatott Vallásszabadság Háza a IX. KMN rendezvényeinek egyik kiemelt színhelye lesz. Az unitárius egyház épülete, amelyet restaurált formájában idén júliusban avattak fel, impozáns térként szolgálhat a különböző kiállítások, előadások számára, amely egyszerre őrzi az egykori unitárius püspöki palota patináját és lehet/lesz korszerűen berendezett közösségi találkozóhely. (Cikkünket a Vallásszabadság Házáról itt olvashatják.)

Ünnepre készülve: Szabó Lilla, Gergely Balázs, Oláh Emese és Sánta Levente

Bizonyára nem csak az igazi nyárias időjárás teszi, hogy az átlagnál nagyobb optimizmussal futnak neki (erre a futásra még visszatérünk) a szervezők az idei KMN-nek: Gergely Balázs szerint végre nem azért megyünk a térre, hogy kiálljunk magunkért, hogy megvédelmezzük a jogainkat, hanem hogy „ünnepeljünk, mosolyogjunk, kacagjunk”. A magyar napok, a kincses város magyarságának nem hivatalos városünnepeként, visszatérhet eredendő funkciójához, a jó értelemben vett szórakoztatáshoz. „Fel kell nőnünk ahhoz, hogy Kolozsvár valóban Erdély fővárosa, az erdélyi magyarság szellemi, kulturális központja” – szögezte le Gergely.

A derűlátáshoz az is hozzájárul, hogy a főszervező elmondása szerint Oláh Emese alpolgármester jelenléte nem pusztán belső, „magyar ügy”: a Kincses Kolozsvár Egyesület és a kincses városháza együttműködése jobban alakult, mint a tavaly (talán ezt jelzi az is, hogy – ha lehet hinni a műsorfüzetnek, és miért ne lehetne – a zárógálán, közvetlenül a 100 Tagú Cigányzenekar előtt, tiszteletét teszi Emil Boc polgármester is, ellentétben a korábbi évvel).

Maradjunk a szívderítő tényeknél: Szabó Lilla elmondta, hogy idén a KMN rekordot dönt a programpontok mennyiségét illetően - aki nem hiszi, böngéssze nyugodtan a magyar napok honlapján olvasható műsorfüzetet. Nyolc nap alatt 630 rendezvényt látogathatnak meg az érdeklődők, a helyszínek nagyjából az eddig megszokottak maradnak: a magyar napok „szíve” továbbra is a Farkas utcai fesztiválutca, aztán ott a Fogoly utca, a romkert, a Bulgakov, az Insomnia, a magyar főkonzulátus, meg persze a Főtér – és néhány új helyszínt is beüzemelnek, úgymint az Urániát, a H33 Social Innovation Hubot, továbbá „visszatér” az Apáczai udvara, valamint a már említett Vallásszabadság Háza. A Szent Mihály templom a felújítás miatt a KMN idejének nagy része alatt zárva marad, azonban a szervezők kérésére két nap – augusztus 20-án és 21-én – látogathatóvá teszik.

A Sétatér viszont „elesett”: a visszajelzések között sok volt a negatív hangvételű (főként azért, mert távol esett a fesztivál „magjától”), ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy idén nem használják helyszínként a parkot, amit a magunk részéről sajnálunk, mert a kisgyerekes családok számára ez volt a leginkább belakható és élvezhető tér a fesztiválon.

A koncerteket három helyen tartják: a megszokott főtéri nagyszínpad és a Farkas utcai színpad mellett ezúttal a Bánffy-palota udvara is koncerthelyszínként szolgál majd, ami azt is jelenti, hogy a két esti nagyszínpados hangverseny után is folytatódik a buli, élő zenével, a Szépművészeti Múzeum „zárt szabadterén” – tudtuk meg Sánta Leventétől. A főtéri felhozatal ezúttal is gazdag (lásd keretes írásunkat), annyi szubjektivitást azonban hadd engedjünk meg magunknak, hogy két „kisszínpados” előadót emeljünk ki: augusztus 19-én, vasárnap este az erdélyi magyar rockzene legendás együttese, a Metropol Group, augusztus 23-án, csütörtökön pedig a nyolcvanas évek alternatív zenéjének klasszikusa, az Európa Kiadó lép a kolozsvári közönség elé, mindketten a Bánffy-udvarban. Mi ott leszünk.

Aki pedig sportolni szeretne, az – szavunkat ne feledjük – részt vehet a Donaton futóversenyen, amelynek alapötletét egy ismert kolozsvári legenda, Dónát középkori története szolgáltatta. Úgyhogy: run, Kolozsvár, run!

 
A főtéri nagyszínpad programja
Augusztus 21., kedd: Szent István-napi Néptánctalálkozó
Augusztus 22., szerda: Knock Out 25 éves jubileumi koncert, Lovasi '18 életműkoncert 
Augusztus 23., csütörtök: Szabó Balázs Bandája, Rúzsa Magdi
Augusztus 24., péntek: Keresztes Ildikó, Révész Sándor – Závodi János: Piramis-évek
Augusztus 25., szombat: Bagossy Brothers Company, Demjén Ferenc
Augusztus 26., vasárnap: zárógála, 100 Tagú Cigányzenekar
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27785
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.