Fotók: Pap Melinda
Külcsín és belbecs
Szerző: Pap Melinda
2018. július 7. szombat, 18:25
Egyszerre jeleníti meg Kolozsvár építészeti értékeit és a „tordai örökséget” a szombaton felavatott Vallásszabadság Háza. A példaértékűen restaurált műemléket a köz és a kultúra szolgálatába állították.

Eszmeiségében és kinézetében egyaránt Kolozsvár egyik legfontosabb épülete a Vallásszabadság Háza, melyet szombaton avattak fel a Magyar Unitárius Egyház hívei, egyházi és világi elöljárók jelenlétében. Ez volt az egyik fő mozzanata a fennállásának 450. évfordulóját ünneplő unitárius egyház idei évre meghirdetett ünnepi rendezvénysorozatának.

Az egykori unitárius püspöki rezidencia Mátyás király szülőháza után a kincses város második legrégebbi polgári háza, és a három évig tartó restaurálási munkálatoknak köszönhetően a legszebb is. A munkálatok mintegy 1,3 millió eurós költségét közel 80 százalékban a magyar, és csaknem 15 százalékban a román kormány fedezte. Az épület a Magyar utcában (21 Decembrie 1989 sugárút) áll, Kolozsvár legforgalmasabb pontján, a Sora bevásárlóközponttal átellenben.

Az unitárius egyház elöljárói szerint a műemlék épület „Erdély nagy szellemi kincsének”, a vallásszabadságot a világon elsőként törvényben rögzítő 1568-as tordai országgyűlési határozatnak állít emléket, annak örökségét jeleníti meg.

Isten hatalmában állsz - a reneszánsz ajtó felirata a ház mottója is lehetne

A gyakorlati hasznosítás mellett a felújítás során nagy gondot fordítottak arra, hogy eredeti állapotában állítsák helyre az épületet, így sok befalazott, levakolt régészeti értéket sikerült feltárni. A püspöki ház egyedisége, hogy reneszánsz és gótikus elemekkel egyaránt rendelkezik, a boltívek, ablakkeretek, lépcsőfeljárók révén egyesül benne az elmúlt fél évezred erdélyi műemléki öröksége.

Az ingatlan rendeltetésében is a kultúrát szolgálja, kiállítások, koncertek, konferenciák helyszíne lesz, de valláskutató intézetnek, egyházi múzeumnak, könyvesboltnak és étteremnek is otthont ad. „Táplálék a testnek és léleknek” - jellemezte Bálint-Benczédi Ferenc unitárius püspök.

Furu Árpád építészmérnök, műemlékvédelmi szakember a felújítási és restaurálási munkálatokat összegző előadásában elmondta: a csúcsíves kapuzat alapján tudták, hogy az ingatlan 15. századi épületrészeket rejt. Így a helyreállítás során felszínre került Kolozsvár egyik legérdekesebb gótikus kapualja. A háromszintes, pincéből, földszintből és emeletből álló emeletes kőépületben a középkori lépcsőház faragott kő fogódzóját is megtalálták, ami szintén kuriózumnak számít.

A jobb oldali gótikus bejárat és lépcsőfeljáró egyedülálló Erdélyben

A püspöki ház helyreállításán több tucat szakember dolgozott, a hitelesség, a minimális beavatkozás és a reverzibilitás elvét tartották szem előtt. A belső terek kialakításánál új, egységes belső dekoráció kitalálására volt szükség, melyben fontos szerep jutott a megvilágításnak. Minden terem karakteres, sajátos, ugyanakkor része az egésznek. Ezekben több kiállítás kapott helyet, a püspöki ház festményei mellett fontos egyházi kegytárgyakat csodálhat meg a látogató, de a felújítás során talált régészeti leletek is megtekinthetők.

Az unitárius templomban tartott ünnepi istentiszteleten és az azt követő avatóünnepségen egyházi és világi elöljárók mondtak beszédet. A Vallásszabadság Házának felavatásán Kovács István közügyigazgató kijelentette: az épület üzenet a jövőnek, majd a testvérfelekezetek képviselői mondtak áldást a köz szolgálatába állított épületre.

Az egyik teremben az unitárius egyház kincsei tekinthetők meg

 

Például ez a régi Biblia

 

Vagy az itt látható, Erdélyben szintén egyedi török imaszőnyeg

 

A nagyteremben a püspökök portréi mellett a középkori homlokzat is megtekinthető

 

A régészeti kiállítás legtöbb leletét a ház latrináiban találták

 

Ez itt egy középkori graffiti, egy műkedvelő kőműves hagyhatta itt keze nyomát

 

A földszinten, a boltívek alatt újabb kiállítás fogadja a látogatót

És ez csak ízelítő, ahhoz, hogy a ház minden titka feltáruljon, érdemes közelebbről megnézni. Megéri.

comments powered by Disqus
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az ország küladóssága 2019. július 1-jén 103,671 milliárd euró volt. Románia összes termőföldje alig 75 milliárd eurót ér.