Fotók: Pap Melinda
Külcsín és belbecs
Szerző: Pap Melinda
2018. július 7. szombat, 18:25
Egyszerre jeleníti meg Kolozsvár építészeti értékeit és a „tordai örökséget” a szombaton felavatott Vallásszabadság Háza. A példaértékűen restaurált műemléket a köz és a kultúra szolgálatába állították.

Eszmeiségében és kinézetében egyaránt Kolozsvár egyik legfontosabb épülete a Vallásszabadság Háza, melyet szombaton avattak fel a Magyar Unitárius Egyház hívei, egyházi és világi elöljárók jelenlétében. Ez volt az egyik fő mozzanata a fennállásának 450. évfordulóját ünneplő unitárius egyház idei évre meghirdetett ünnepi rendezvénysorozatának.

Az egykori unitárius püspöki rezidencia Mátyás király szülőháza után a kincses város második legrégebbi polgári háza, és a három évig tartó restaurálási munkálatoknak köszönhetően a legszebb is. A munkálatok mintegy 1,3 millió eurós költségét közel 80 százalékban a magyar, és csaknem 15 százalékban a román kormány fedezte. Az épület a Magyar utcában (21 Decembrie 1989 sugárút) áll, Kolozsvár legforgalmasabb pontján, a Sora bevásárlóközponttal átellenben.

Az unitárius egyház elöljárói szerint a műemlék épület „Erdély nagy szellemi kincsének”, a vallásszabadságot a világon elsőként törvényben rögzítő 1568-as tordai országgyűlési határozatnak állít emléket, annak örökségét jeleníti meg.

Isten hatalmában állsz - a reneszánsz ajtó felirata a ház mottója is lehetne

A gyakorlati hasznosítás mellett a felújítás során nagy gondot fordítottak arra, hogy eredeti állapotában állítsák helyre az épületet, így sok befalazott, levakolt régészeti értéket sikerült feltárni. A püspöki ház egyedisége, hogy reneszánsz és gótikus elemekkel egyaránt rendelkezik, a boltívek, ablakkeretek, lépcsőfeljárók révén egyesül benne az elmúlt fél évezred erdélyi műemléki öröksége.

Az ingatlan rendeltetésében is a kultúrát szolgálja, kiállítások, koncertek, konferenciák helyszíne lesz, de valláskutató intézetnek, egyházi múzeumnak, könyvesboltnak és étteremnek is otthont ad. „Táplálék a testnek és léleknek” - jellemezte Bálint-Benczédi Ferenc unitárius püspök.

Furu Árpád építészmérnök, műemlékvédelmi szakember a felújítási és restaurálási munkálatokat összegző előadásában elmondta: a csúcsíves kapuzat alapján tudták, hogy az ingatlan 15. századi épületrészeket rejt. Így a helyreállítás során felszínre került Kolozsvár egyik legérdekesebb gótikus kapualja. A háromszintes, pincéből, földszintből és emeletből álló emeletes kőépületben a középkori lépcsőház faragott kő fogódzóját is megtalálták, ami szintén kuriózumnak számít.

A jobb oldali gótikus bejárat és lépcsőfeljáró egyedülálló Erdélyben

A püspöki ház helyreállításán több tucat szakember dolgozott, a hitelesség, a minimális beavatkozás és a reverzibilitás elvét tartották szem előtt. A belső terek kialakításánál új, egységes belső dekoráció kitalálására volt szükség, melyben fontos szerep jutott a megvilágításnak. Minden terem karakteres, sajátos, ugyanakkor része az egésznek. Ezekben több kiállítás kapott helyet, a püspöki ház festményei mellett fontos egyházi kegytárgyakat csodálhat meg a látogató, de a felújítás során talált régészeti leletek is megtekinthetők.

Az unitárius templomban tartott ünnepi istentiszteleten és az azt követő avatóünnepségen egyházi és világi elöljárók mondtak beszédet. A Vallásszabadság Házának felavatásán Kovács István közügyigazgató kijelentette: az épület üzenet a jövőnek, majd a testvérfelekezetek képviselői mondtak áldást a köz szolgálatába állított épületre.

Az egyik teremben az unitárius egyház kincsei tekinthetők meg

 

Például ez a régi Biblia

 

Vagy az itt látható, Erdélyben szintén egyedi török imaszőnyeg

 

A nagyteremben a püspökök portréi mellett a középkori homlokzat is megtekinthető

 

A régészeti kiállítás legtöbb leletét a ház latrináiban találták

 

Ez itt egy középkori graffiti, egy műkedvelő kőműves hagyhatta itt keze nyomát

 

A földszinten, a boltívek alatt újabb kiállítás fogadja a látogatót

És ez csak ízelítő, ahhoz, hogy a ház minden titka feltáruljon, érdemes közelebbről megnézni. Megéri.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27283
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.