Fotók: Pap Melinda
Külcsín és belbecs
Szerző: Pap Melinda
2018. július 7. szombat, 18:25
Egyszerre jeleníti meg Kolozsvár építészeti értékeit és a „tordai örökséget” a szombaton felavatott Vallásszabadság Háza. A példaértékűen restaurált műemléket a köz és a kultúra szolgálatába állították.

Eszmeiségében és kinézetében egyaránt Kolozsvár egyik legfontosabb épülete a Vallásszabadság Háza, melyet szombaton avattak fel a Magyar Unitárius Egyház hívei, egyházi és világi elöljárók jelenlétében. Ez volt az egyik fő mozzanata a fennállásának 450. évfordulóját ünneplő unitárius egyház idei évre meghirdetett ünnepi rendezvénysorozatának.

Az egykori unitárius püspöki rezidencia Mátyás király szülőháza után a kincses város második legrégebbi polgári háza, és a három évig tartó restaurálási munkálatoknak köszönhetően a legszebb is. A munkálatok mintegy 1,3 millió eurós költségét közel 80 százalékban a magyar, és csaknem 15 százalékban a román kormány fedezte. Az épület a Magyar utcában (21 Decembrie 1989 sugárút) áll, Kolozsvár legforgalmasabb pontján, a Sora bevásárlóközponttal átellenben.

Az unitárius egyház elöljárói szerint a műemlék épület „Erdély nagy szellemi kincsének”, a vallásszabadságot a világon elsőként törvényben rögzítő 1568-as tordai országgyűlési határozatnak állít emléket, annak örökségét jeleníti meg.

Isten hatalmában állsz - a reneszánsz ajtó felirata a ház mottója is lehetne

A gyakorlati hasznosítás mellett a felújítás során nagy gondot fordítottak arra, hogy eredeti állapotában állítsák helyre az épületet, így sok befalazott, levakolt régészeti értéket sikerült feltárni. A püspöki ház egyedisége, hogy reneszánsz és gótikus elemekkel egyaránt rendelkezik, a boltívek, ablakkeretek, lépcsőfeljárók révén egyesül benne az elmúlt fél évezred erdélyi műemléki öröksége.

Az ingatlan rendeltetésében is a kultúrát szolgálja, kiállítások, koncertek, konferenciák helyszíne lesz, de valláskutató intézetnek, egyházi múzeumnak, könyvesboltnak és étteremnek is otthont ad. „Táplálék a testnek és léleknek” - jellemezte Bálint-Benczédi Ferenc unitárius püspök.

Furu Árpád építészmérnök, műemlékvédelmi szakember a felújítási és restaurálási munkálatokat összegző előadásában elmondta: a csúcsíves kapuzat alapján tudták, hogy az ingatlan 15. századi épületrészeket rejt. Így a helyreállítás során felszínre került Kolozsvár egyik legérdekesebb gótikus kapualja. A háromszintes, pincéből, földszintből és emeletből álló emeletes kőépületben a középkori lépcsőház faragott kő fogódzóját is megtalálták, ami szintén kuriózumnak számít.

A jobb oldali gótikus bejárat és lépcsőfeljáró egyedülálló Erdélyben

A püspöki ház helyreállításán több tucat szakember dolgozott, a hitelesség, a minimális beavatkozás és a reverzibilitás elvét tartották szem előtt. A belső terek kialakításánál új, egységes belső dekoráció kitalálására volt szükség, melyben fontos szerep jutott a megvilágításnak. Minden terem karakteres, sajátos, ugyanakkor része az egésznek. Ezekben több kiállítás kapott helyet, a püspöki ház festményei mellett fontos egyházi kegytárgyakat csodálhat meg a látogató, de a felújítás során talált régészeti leletek is megtekinthetők.

Az unitárius templomban tartott ünnepi istentiszteleten és az azt követő avatóünnepségen egyházi és világi elöljárók mondtak beszédet. A Vallásszabadság Házának felavatásán Kovács István közügyigazgató kijelentette: az épület üzenet a jövőnek, majd a testvérfelekezetek képviselői mondtak áldást a köz szolgálatába állított épületre.

Az egyik teremben az unitárius egyház kincsei tekinthetők meg

 

Például ez a régi Biblia

 

Vagy az itt látható, Erdélyben szintén egyedi török imaszőnyeg

 

A nagyteremben a püspökök portréi mellett a középkori homlokzat is megtekinthető

 

A régészeti kiállítás legtöbb leletét a ház latrináiban találták

 

Ez itt egy középkori graffiti, egy műkedvelő kőműves hagyhatta itt keze nyomát

 

A földszinten, a boltívek alatt újabb kiállítás fogadja a látogatót

És ez csak ízelítő, ahhoz, hogy a ház minden titka feltáruljon, érdemes közelebbről megnézni. Megéri.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27283
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.