paloták harca
Szerző: Marian Sultănoiu
2018. augusztus 10. péntek, 09:47
Hatalmas gólt rúgott a PSD Klaus Iohannis kapujába. Az államelnök most nézheti a kiürített perselyt.

A pozitív pótköltségvetés tanulsága? Maximálisan negatív!

A saját helyzetével tisztában nem lévő román kormányfő teret engedett a párt csúcsáról érkezett biztatásoknak, és egészségesen visszanyeste az állam legfontosabb intézményeinek pénzét, ahogy azt tette volna hajdanán, kreatív kézimunka-tanárnőként, a fiatal úttörőlányok rakottszoknya-mintája mentén.

Konkréten, csaknem 12 millió lejjel vágta vissza –

a Romániát külföldön képviselő és a legmagasabb szintű csúcstalálkozókat és összejöveteleket szervező (pontosabban, azét az intézményét, amely a fenti eseményeket szervezné, vagy szervezte volna) Elnöki Hivatal, valamint a titkosszolgálatok pénzét – mintha a párhuzamos állam megszervezése lett volna az egyetlen dolguk, nem pedig egyenesen és egyöntetűen megvédeni a jogállamot.

Egy régebbi bejelentésnek megfelelően csonkította a gazdasági, energetikai, fejlesztési, külügyi, közlekedésügyi, környezetvédelmi, víz- és erdőügyi, ifjúsági és sport-, kutatási és innovációs minisztériumok fejlesztési törekvéseit.
Vagyis mindenhonnan vágott, ahol tettekkel/projektekkel/eredményekkel módosítani lehetett volna a román társadalomról/gazdaságról jelenleg kialakult benyomást, és főleg onnan, ahonnan Románia Európa-párti képviselete, az ország társadalmi, gazdasági és – miért ne? – katonai biztonsága kisugárzik.

„Az Elnöki Hivatal 2018-ra vonatkozó költségvetését pont azért határozták meg 57,558 millió lejben, mert ez az az összeg, amelyből megfelelő módon támogatható Románia elnökének tevékenysége. Egy ekkora mértékű negatív költségvetés-kiigazítás körülményei között

nem lehet ellátni Románia képviseletét, és az ország nem tudja teljesíteni vállalt nemzetközi kötelezettségeit,

mint amilyen „Három Tenger Kezdeményezés” csúcstalálkozójának, valamint az Európai Unió Tanácsa román elnökségének gyakorlásával kapcsolatos 2019-es események megszervezése. Románia külföldi partnerei ezáltal értesülni fognak arról, hogy a kormány blokkolja kötelezettségvállalásainkat”, jelentette be az Elnöki Hivatal.

Nos, mit mondjak… Ha gajra vágtad az Elnöki Hivatalt és vészhelyzetbe hoztad a szolgálatokat, akkor már csak a járművek és repülők üzemanyagát kell kifizetned az ellenségeknek és különleges postával elküldened nekik a támadáshoz szükséges lőszert. És mindez pont most történik, amikor az egész hatalom azon kínlódik, hogy mindenféle vádpontokat találjon Iohannis elnök hazaárulásával kapcsolatosan.

Nevetségessé tettek egy egész nemzetet:

ugye, ellehetetlenítették a vállalt nemzetközi kötelezettségek teljesítését, továbbá előidézték az állami vezetés hitelvesztését – mert itt nem egy bizonyos elnök, hanem Románia Elnöki Hivatala tevékenységének blokkolásáról/„szabotálásáról” van szó. Egy regionális jelentőségű csúcstalálkozó, mint amilyen a „Három Tenger Kezdeményezés” ellehetetlenítése nem rombolja le teljesen meg nem érdemelt módon – kizárólag egy politikai és destruktív testvérháború nevében – ennek az országnak az imázsát, mely kevesebb mint két évvel ezelőtt bizonyos rendkívül kedvező belső fejlődési távlatok előtt állt, egy kedvező európai kontextusban?
Vajon Románia érdekének ezen újabb sérülése egy olyan lépéssel, mely feldúlja a jogállam legfontosabb intézményei egy részének tevékenységét, nem generálhat egy újabb epizódot a hatalmi ágak „hazaárulás” jelenség spiráljával szembeni nyílt harcában?

Milyen jó Vionak (Viorica Dăncilă kormányfő – a szerk.), hogy szabadságra ment! Mert különben, egy meglepetésszerű közleményből megtudhatta volna, hogy éppen lakatot tett Cotroceni-re…


Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27736
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A tudósnak mondott társaság szerint az autonómia nem is azt jelenti, hogy autonómia.
A rendkívül népszerű ellenzéki bíró, Cristi Danileț elmagyarázza, hogy is áll Románia az egyik jelentős kulturális sajátosságával, a korrupcióval.
Hiába varázsoltak hazai hangulatot a vendégszurkolók, a szlovákok győztek Nagyszombaton.
Egy jó dolog van ebben az egész hisztiben. Tekintettel arra, hogy a PSD-s pártvezérnek gerincsérve van, íme a bizonyíték: Dragnea úrnak mégis van gerince.
Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
És fogunk-e emlékezni a Székely Tigrisekre? Határ- és emlékezetvédelmet egyaránt feszegető könyv bemutatóján jártunk.
Tény, hogy 100 éves történelme alatt Románia egyik nacionalista cseberből a másik nacionalista verembe esett.
Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
A román sajtó szerint a magyar válogatottban köthet ki Fülöp Lóránd, a FC Botoşani csatára, akit épp behívtak a román ifikeretbe.
Íme, az idei román próbaérettségi aranyköpései. Igazán aranyosak.
Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Az uszító cikkeiről elhíresült szerző a magyar nemzeti ünnep alkalmából írt felköszöntő üzenetbe csomagolja elképesztő tanácsait.
A tervek szerint így lesz a kincses város történelmi központja egyre élhetőbb. Most már csak idő kell hozzá. És némi pénz.