bumm!
Jean St'Ay
2018. augusztus 1. szerda, 10:43
Ha már ilyen rakétái nincsenek Romániának, legalább így pótolják a hiányt.

A román kormányt, úgy tűnik, megátkozta valaki. A jeles hölgyek, urak egyre többet és egyre nagyobbakat bakiznak. Ott van, ugye, a baki-királynő, Viorica Dăncilă, aki gyakorlatilag mindenkit megsért, amerre jár, legyen az Pristina Podgorica, vagy éppen Bukarest. Aztán ott van, ugye, mindannyiunk kedvenc mezőgazdasági minisztere, Petre Daea, aki Auschwitzot vette célba a romániai sertéspestis kapcsán.

A bakizók elit klubjának legújabb tagja Mihai Fifor, Románia védelmi minisztere. Egy televíziós műsorban a hadügyér úr többek között arról beszélt, hogy a NATO egyre inkább értékeli a román hadsereget, és megjegyezte, hogy a román haderők elrettentő hadműveleteket hajtanak végre a Fekete-tengeren. Értsd, Oroszországot rettentgetik. És innen idézzük a miniszter urat:

„Világos, hogy Putyin elnök sosem lesz elragadtatva attól, hogy Romániában jelentős haderők vannak. Hogy lehetne Putyin elnök elragadtatva attól, hogy itt van nekünk a deveselui katonai támaszpont a ballisztikus rakétákkal...”

És stop! Mi is az a ballisztikus rakéta? Hát, egy olyan fegyver, amelyet valaki elindít, aztán az szépen  odarepül a célponthoz, és robban. Hagyományos és atomtöltetet is hordozhat. Vagyis, ismételjük, felrobban. Na, hát Romániának – a legfrissebb infók szerint legalábbis – ilyen rakétája nem volt, nincs, és a közeljövőben nem is lesz.

Vannak viszont úgynevezett elfogórakétái (a deveselui Aegis Ashore rakétavédelmi rendszer részeként), amelyek éppen a ballisztikus rakéták megállítására szolgálnak. Ezek a rakéták nem hordoznak robbanófejeket. Valahogy úgy működnek, hogy amikor a rendszer észleli egy ellenséges ballisztikus rakéta közeledését, szépen kilövik az elfogórakétákat, amelyek a levegőben nekimennek a ballisztikusnak és a becsapódás által hatástalanítják azt.

Nos, a hadügyér úr bakiját kábé ahhoz az esethez lehet hasonlítani, amikor a hasmenéses beteg ágya mellett az orvos gyógymódként a hashajtóról beszél, a hasfogó helyett.

Mihai Fifor természetesen reagált a bakis hírre. Kijelentette: álmában sem tévesztené össze a két rakétatípust. Ő csak azt akarta mondani, hogy a deveselui támaszponton a ballisztikus rakétákkal foglalkoznak, olyan értelemben, hogy kilövik őket. Aha, aki nem hiszi, repüljön utána!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27620
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?