bumm!
Jean St'Ay
2018. augusztus 1. szerda, 10:43
Ha már ilyen rakétái nincsenek Romániának, legalább így pótolják a hiányt.

A román kormányt, úgy tűnik, megátkozta valaki. A jeles hölgyek, urak egyre többet és egyre nagyobbakat bakiznak. Ott van, ugye, a baki-királynő, Viorica Dăncilă, aki gyakorlatilag mindenkit megsért, amerre jár, legyen az Pristina Podgorica, vagy éppen Bukarest. Aztán ott van, ugye, mindannyiunk kedvenc mezőgazdasági minisztere, Petre Daea, aki Auschwitzot vette célba a romániai sertéspestis kapcsán.

A bakizók elit klubjának legújabb tagja Mihai Fifor, Románia védelmi minisztere. Egy televíziós műsorban a hadügyér úr többek között arról beszélt, hogy a NATO egyre inkább értékeli a román hadsereget, és megjegyezte, hogy a román haderők elrettentő hadműveleteket hajtanak végre a Fekete-tengeren. Értsd, Oroszországot rettentgetik. És innen idézzük a miniszter urat:

„Világos, hogy Putyin elnök sosem lesz elragadtatva attól, hogy Romániában jelentős haderők vannak. Hogy lehetne Putyin elnök elragadtatva attól, hogy itt van nekünk a deveselui katonai támaszpont a ballisztikus rakétákkal...”

És stop! Mi is az a ballisztikus rakéta? Hát, egy olyan fegyver, amelyet valaki elindít, aztán az szépen  odarepül a célponthoz, és robban. Hagyományos és atomtöltetet is hordozhat. Vagyis, ismételjük, felrobban. Na, hát Romániának – a legfrissebb infók szerint legalábbis – ilyen rakétája nem volt, nincs, és a közeljövőben nem is lesz.

Vannak viszont úgynevezett elfogórakétái (a deveselui Aegis Ashore rakétavédelmi rendszer részeként), amelyek éppen a ballisztikus rakéták megállítására szolgálnak. Ezek a rakéták nem hordoznak robbanófejeket. Valahogy úgy működnek, hogy amikor a rendszer észleli egy ellenséges ballisztikus rakéta közeledését, szépen kilövik az elfogórakétákat, amelyek a levegőben nekimennek a ballisztikusnak és a becsapódás által hatástalanítják azt.

Nos, a hadügyér úr bakiját kábé ahhoz az esethez lehet hasonlítani, amikor a hasmenéses beteg ágya mellett az orvos gyógymódként a hashajtóról beszél, a hasfogó helyett.

Mihai Fifor természetesen reagált a bakis hírre. Kijelentette: álmában sem tévesztené össze a két rakétatípust. Ő csak azt akarta mondani, hogy a deveselui támaszponton a ballisztikus rakétákkal foglalkoznak, olyan értelemben, hogy kilövik őket. Aha, aki nem hiszi, repüljön utána!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27620
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.
Református szórványmagyarok, szász evangélikusok, bukovinai lengyel és székely katolikusok nyomában jártunk, megnéztük a román ortodoxok egykori kulturális fellegvárait is.
A szerzőnek teljes mértékben igaza van: Bukarest abszolút nem Budapest! De teljesen más okok miatt, mint amiket felsorol.