Heuréka!
Jean St'Ay
2018. július 13. péntek, 11:15
Azt hiszi, azért, mert többet edzenek? Vagy több pénzük van sportra? Egy nagy frászt!

Az már megfellebbezhetetlen tény, hogy Horvátország fociválogatottja vasárnap este döntőzik a franciák ellen. És, ahogy Zlatko Dalić edző mondaná: ha Isten megsegít, világbajnok is lehet Horvátország, futballtörténelme során először.

No, a román sajtóban megjelent ezzel (és nem csak) kapcsolatban egy szöveg, melyben a szerző azzal indít, hogy szépen sorra veszi a közelmúlt horvát, szerb, szlovén és montenegrói (vagyis ex-jugoszláv) sportsikereit. És hát, mi tagadás, vannak, szép számmal.

Aztán jön a nagy kérdés: miért van az, hogy nekik megy, a románoknak meg nem. Szerző utal az általa idiótának tartott válaszokra (egyesek azok is): az ex-jugók komoly emberek, nem ortodoxok (kivételt képeznek a szerbek, de hát ez természetes, mert ők a legsikeresebbek, szerző szerint), nem hallgatnak gagyi zenét, győztes lelkülettel bírnak, nincs náluk egy Gigi Becali sem, és újabban nem korruptak.

És most jön a meredek. A szerző megadja az egy és igaz magyarázatot a nagy kérdésre: azért ilyen sikeresek az ex-jugók, mert: 1. megőrizték a kommunista infrastruktúrát, és 2. nacionalisták.

Nem ereszkedünk tovább a szerzői fejtegetések pokolbugyraiba. Ha megtennénk, eljutnánk a 2000 éves román nemzeti történelemig, meg a szabadkőműves Európáig. És azért igyekszünk megőrizni szellemi egészségünket.

Azon viszont kicsit eltöprengünk: ha a fenti szerzői állítások igazak, akkor teljesen érthetetlen, hogy például Amerika, Németország, Olaszország, India, Kenya, és még sorolhatnánk, hogy lehetnek annyira sikeresek a lehető legkülönbözőbb sportágakban. Hisz nem mondható el róluk, hogy megőrizték a kommunista infrastruktúrát. Ami pedig a nacionalizmust illeti, erről sem olvashattunk kőkemény elemzéseket. Hacsak nem újabban – például Amerika vagy Olaszország kapcsán. Ilyen alapon: rettegj, világ! Az olaszok nyerik a vébét!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27362
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.