Tízpontos
Jean St'Ay
2018. június 22. péntek, 12:23
Amikor ugyanis első alkalommal verték fejbe a bírói kalapáccsal, bizony megtette, amit ilyenkor tenni szokás.

A csütörtöki nap bombahíre, ugye, az volt, hogy nem jogerősen ugyan, de a bíróság három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a román képviselőház elnökét.

Azóta is azon pörög a sajtó, a politikum, no meg a közvélemény, hogy vajon mit fog tenni az immár kétszeresen elítélt pártvezér. Lemond? Nem mond le? A kormány PSD- és Dragnea-hű tagjai, például Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes, Lia Olguța vasilescu munkaügyi miniszter, Carmen Dan belügyminiszter, és persze Viorica Dăncilă miniszterelnök természetesen biztosították a Vezért hűségükről, és kijelentették, szerintük egyáltalán nem kellene lemondania semmiféle tisztségről. Hiszen amíg az ítélet nem jogerős, addig jogilag Dragnea úr ártatlan. Akkor meg minek mondjon le?

Igen ám, de egy jogállamban ilyenkor illik azt mondani, hogy oké, ártatlannak minősülök, de mivel politikailag nem vagyok éppen hófehér, hát szépen visszavonulok, amíg tart a vihar. És érdekes, vagy éppen normális módon Liviu Dragnea megtette ezt a lépést három évvel ezelőtt, amikor 2015-ben egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Traian Băsescu államfői tisztségből való felfüggesztésére kiírt 2012-es népszavazáson elkövetett választási csalás miatt.

Akkoriban Dragnea úr a PSD ügyvezető elnöke, továbbá a Ponta-kormány miniszterelnök-helyettese és fejlesztési minisztere is volt. És közeli emberei akkor is támogatták. És mégis: mindhárom tisztségéről lemondott, önként. Lépését azzal indokolta, hogy ugyan nem ért egyet a bíróság ítéletével, ám tiszteletben tartja azt. És ha így alakult, akkor vissza kell lépnie, mondta annak idején. Merthogy Dragnea úr számára bármely tisztségnél fontosabb volt a méltóság.

Nos, lehet tippelni, megmaradt-e Dragnea úr méltóság iránti rajongása, vagy épp alább hagyott.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27071
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A tudósnak mondott társaság szerint az autonómia nem is azt jelenti, hogy autonómia.
A rendkívül népszerű ellenzéki bíró, Cristi Danileț elmagyarázza, hogy is áll Románia az egyik jelentős kulturális sajátosságával, a korrupcióval.
Hiába varázsoltak hazai hangulatot a vendégszurkolók, a szlovákok győztek Nagyszombaton.
Egy jó dolog van ebben az egész hisztiben. Tekintettel arra, hogy a PSD-s pártvezérnek gerincsérve van, íme a bizonyíték: Dragnea úrnak mégis van gerince.
Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
És fogunk-e emlékezni a Székely Tigrisekre? Határ- és emlékezetvédelmet egyaránt feszegető könyv bemutatóján jártunk.
Tény, hogy 100 éves történelme alatt Románia egyik nacionalista cseberből a másik nacionalista verembe esett.
Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
A román sajtó szerint a magyar válogatottban köthet ki Fülöp Lóránd, a FC Botoşani csatára, akit épp behívtak a román ifikeretbe.
Íme, az idei román próbaérettségi aranyköpései. Igazán aranyosak.
Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Az uszító cikkeiről elhíresült szerző a magyar nemzeti ünnep alkalmából írt felköszöntő üzenetbe csomagolja elképesztő tanácsait.
A tervek szerint így lesz a kincses város történelmi központja egyre élhetőbb. Most már csak idő kell hozzá. És némi pénz.