Fotó: Mediafax
Szabadság, elvtársak!
Szerző: Szántai János
2018. június 10. vasárnap, 13:30
Liviu Dragnea és elvtársai hatalmasat izmoztak ország-világ előtt.

A szombati nap a tüntetésekről szólt Bukarestben. Persze, lényegében egyetlen tüntetés volt a „felvonulási tápláléklánc” csúcsán. Mégpedig az, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) szervezett az igazságügyben elkövetett visszaélések, no meg a híres-hírhedt párhuzamos állam ellen. Annak idején, amikor Dragnea és agymenjei a terepasztalnál tervezgettek, még a hagyományos család melletti felvonulásról volt szó. Aztán, amikor Klaus Iohannis államelnök ismételten kérte Viorica Dancilă miniszterelnök lemondását, újratervezés történt: az akció a miniszterelnök melletti szimpátiatüntetéssé változott. Végül pedig a Nagyfőnök eldöntötte: a sok rezisztes itt folyton hisztizik,

most majd mi is megmutatjuk, mire vagyunk képesek.

És megmutatták. A különböző források nyilván különböző számokat jelentettek be, a higgadt Mediafax több tízezret írt, a PSD- és kormánycsicska Antena 3 televízióban a 430 000-es (értsd, négyszázharmincezer) szám villogott a képernyőn. Tény, hogy irtó sok ember érkezett a román fővárosba, tün-tet-ni! Főleg az ország déli megyéiből, ahonnan a PSD szavazógárdájának többsége származik.

Akinek van türelme, itt végignézheti az egész nagycirkuszt.

És valóban: fehér volt a tér.

A bukaresti Győzelem-tér. Ahol, ugye a nagy rezisztes tüntetések is voltak, például a 13. sürgősségi kormányrendelet kapcsán. Hogy miért nem volt vörös? Azért, kérjük tisztelettel, mert a gigamegmozdulás szervezői kézenfekvő módon a fehér színben látták az ártatlanság jelképét. Továbbá azért is, hogy a tüntetés politikai semlegességét jelezzék. Na, ezen már muszáj röhögni, tekintettel például az elhangzott beszédekre.

Beszélt ugyanis ott mindenki, aki valamit számít a PSD-ben. Beszélt először is (időrendben, utoljára) maga Liviu Dragnea, a PSD elnöke. Szánalommal a rezisztesekről, hozsannázva a bátrakról, akik eljöttek, hogy megvédjék a szabadságot és demokráciát. Lángoló felháborodással a párhuzamos államról, erről az aljas és veszélyes bűnszövetkezetről, amely

sötét terveket szó a román társadalom megosztásáról.

És persze sztálinista szekusokról, terrorról, gonosz diktatúráról, tényleg a fantázia vörös csillagos ege volt a határ.

Viorica Dăncilă miniszterelnök kábé ugyanarról beszélt, csak finomabban és nőiesebben. Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter kábé ugyanarról beszélt, csak férfiasabban. Ja, ő kiemelte a gonosz, konspiráló párhuzamos állampolgárságú újságírókat is.

Ő Andreea Cosma. Ő PSD-s parlamenti képviselő. Ő vádlott egy korrupciós perben. Ő a párhuzamos állam áldozata. Ő ilyen csinin érkezett a tüntetésre. Ő a szabadságért és a demokráciáért tüntet.

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke költőire vette a figurát. Kijelentette, hogy érzi a szabadság szelét. De ezen kívül is igen érzelmes szálakat pengetett. Elmesélte a népnek, hogy pár nappal a tüntetés előtt az egyik fia megkérdezte tőle, miért is szervezik ezt a megmozdulást. Mire ő így válaszolt: Azért fiam, hogy

amikor akkora leszel, mint én, te is tudj ilyen tüntetéseket szervezi a szabadságért!

Kész, zsebkendőket kérünk! Sokat!

Gabriela Firea, Bukarest PSD-s főpolgármestere először is levizsgáztatta a néptömegeket. Ugye, hogy saját akaratotokból jöttetek ide? Ugye, hogy senki sem kényszerített? Ugye, hogy ti akartatok ide jönni? Ugye? Ugye? Nagyon helyes. És innen Firea asszony kilövellte érzelmeit a Tejútra. Hogy a román nép akarata szent. És a román nép szavazata is szent. Na és kire szavazott a román nép, bakker? Hát a PSD-re. Akkor a PSD is szent. Oké, ezt már mi tesszük hozzá, de a következtetés kézenfekvő.

Ő Mircea Badea. Ő a PSD-csicska Antena 3 egyik üdvöskéje. Ő agyatlanoknak nevezi a reziszteseket. Ő eljutott a nirvánába, amikor látta, hogy fetrengenek kínokban a rezisztesek. Ő is tüntetni jött a térre, a szabadságért és a demokráciáért.

A hatalmas tüntetés egyébként békésen lezajlott.

Ennek egyik oka az volt, hogy csak 18 tüntetőt kellett helyszíni orvosi ellátásban részesíteni, további négyet pedig kórházba szállítani. A másik ok az volt, hogy a rezisztesek lemondták a párhuzamos tüntetésüket, és áttették azt vasárnapra. Igaz, volt vagy száz ellentüntető, akik oda akartak menni a Győzelem-térre, ám a csendőrség zajtalanul és problémamentesen leszerelte őket.

Hát így zajlott a világtörténelem egyik legnagyobb PSD-párti tüntetése Románia fővárosában. A szabadságért. A demokráciáért. A párhuzamos állam ellen.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26907
Daea és Teodorovici nagyot ment az európai parlamenti meghallgatáson. Hogy mást ne mondjunk.
Logikai bukfencével már nemcsak egy ország, hanem egész Európa előtt hozza magát kínos helyzetbe.
Sőt, Magyarországról is érkeznek telepes tapsifülesek Kovászna megyébe, ahol tárt karokkal várják őket.
Persze, ha mindez így van, akkor a helyzet egészen súlyos, de maga aszerző állítja, hogy nem lehet tudni, mi az igaz, mi a hamis.
Ezzel pedig bővülnek a látogatható részek a vajdahunyadi várban.
Ha már Năstase és Iliescu is bőgeti a szirénát, akkor talán tényleg baj van a román politika fősodrában.
Mindenki valakinek a valakije a közszférában, még egy takarítónőt sem lehet alkalmazni anélkül, hogy a párt ne szóljon bele, állítja Mihai Seplecan volt Kolozs megyei tanácselnök.
És akkor már miért ne rövidítenénk le a téli vakációjukat – vetette fel legújabb ötletét Ecaterina Andronescu.
Fogadják szeretettel szerkesztőségünk tagjainak szubjektív írásait hőseikről, helyeikről, érzéseikről, a Magyar Kultúra Napján.
Ezt állítja egy gyulafehérvári fejlesztési szakember.
Ha Ferenc pápát meghallgatni megy Csíksomlyóra, olyan mintha a pünkösdi búcsún venne részt.
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Mi lesz itt, ha a PSD összeesküvés-elméleteinek egyik legfontosabb szereplője megszerzi az Európai Ügyészség vezetését?