Fel, fel, ti rabjai a pártnak!
Szerző: Cristian Pantazi
2018. június 7. csütörtök, 17:43
Miről is szól a híres-hírhedt szombati bukaresti szociáldemokrata-párti tüntetés?

„Az intézmény igazgatója nyomást gyakorol az anyámra, hogy menjen el a Szociáldemokrata Párt (PSD) tüntetésére. Ő nem akar, de fél az igazgató piszkoskodásaitól, így végül mégiscsak Bukarestbe jön a PSD által kibérelt busszal.” Ezt mondta nekem néhány perce egy fiatal az egyik vörös városból, ahol az állam abszolút összes intézményeit elfoglaló PSD-s politikai csicskák azért húzzák az igát, hogy elégedetté tegyék gazdájukat.

Abban már senki sem kételkedik, hogy a PSD szombati tüntetése Liviu Dragnea büntetőügyeivel van összefüggésben. Abban szintén senki sem kételkedik, hogy a tüntetés és a motivációi abszurdak. De a tüntetést megtartják, erőszakkal odavitt emberekkel, hogy egy olyan csatában harcoljanak, amely nem az övék. Ezt a főnökök is elismerték, Marian Neacşu főtitkárral az élen, aki beszámolt az aktivisták mozgósításának részleteiről.

Mert a tüntetés

nem a PSD-ről, az emberekről, bérekről, eszmékről, jogokról vagy valódi követelésekről szól.

Hanem Liviu Dragneáról és az ügyeiről, a szabadságáért folytatott harcáról. Ez valójában egy bohózat, nem egy tényleges párttüntetés. Dragnea már két hónapja végzi a rendezvény finomhangolását, azt az időpontot és okot keresve, amely segítheti az igazságszolgáltatás elleni folyamatos ostromában. Egy családi értékek mellett meghirdetett tüntetésnek indult, majd egy kormányfőt támogató tüntetéssé alakult – de mindkét ok nevetséges és érdektelen a PSD-s lakosság számára.

A PSD vezetője a fiktív alkalmazásokkal kapcsolatos korrupciós ügyének ítéletére várva felhagyott a képmutatással és pontosan annak nevezte el a megmozdulást, aminek az elejétől fogva szerette volna: igazságszolgáltatás elleni tüntetésnek. Persze, nem volt mersze ezt nyíltan kimondani, ismerjük a kenetteljes stílusát. De megemlítette az állítólagos párhuzamos állam állítólagos visszaéléseit, azt a gumicsontot, amelyen már hatalomra kerülése óta rágódik.

De már senkit sem tud átverni. Még a PSD-seket sem, akik

addig tartják meg tisztségében, amíg szállítani tudja,

amit 2015, a párt vezetésének átvétele óta folyamatosan ígér nekik: a DNA lefejezését, a bíróságok alárendelését, a titkosszolgálatok semlegesítését és a büntetőtörvények módosítását.

Még az őt hatalmon tartó PSD-s kiskirályok is megértették a játékát: addig húzza az időt a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításával, amíg csak tudja, megpróbálva az utolsó másodpercig alkut kötni a szabadságáról. De ez a játék nekik is megfelel: szükségük van valakire, aki megmenti őket az aktáktól, az ítéletektől, az állam pénzéből ellopott több millió euró elkobzásától. És ezért akár egy észbontó, még a PSD-s standardok szerint is szégyenteles tüntetés békáját is hajlandók lenyelni.

Mit akar ezzel a tüntetéssel Dragnea? Nyomást gyakorolni a bírókra, megmutatni nekik, hogy a nép az ő pártján áll. A bírók péntekre tervezik az ítélethozatalt, de mennyire lesz nekik könnyű döntést hozni egy másnapi „óriási” tüntetés fenyegetésével a fejük felett?

Sőt, Dragnea meg akarja mutatni, hogy a PSD elfoglalhatja a Győzelem (Victoriei) teret,

a #Rezist korrupcióellenes tüntetéseinek szimbólumát. Már 2017 januárja óta ezt akarja, amikor elpuskázta a 13. sz. sürgősségi kormányrendeletet. A PSD és a hozzá bekötött tévék nagy szimbolikus töltettel ruházzák majd fel a tüntetést és a nép visszaélésekkel szembeni összefogásának bizonyítékaként fogják napokon keresztül mutogatni az ott készült képeket.

De ki ez a nép? Kik ezek az emberek, akik eljönnek majd a tüntetésre? A legtöbben a polgármesteri hivatalokat, a megyei tanácsokat és a PSD-sek által vezetett intézményeket benépesítő közalkalmazottak lesznek. Olyan emberek, akikre főnökeik pokoli nyomást gyakorolnak, hogy részt vegyenek a tüntetésen. Mások azoknak a helyi vállalkozóknak az alkalmazottai lesznek, akiknek a bevétele a valamilyen igazgatói székbe felkapaszkodott PSD-s jóindulatától függ. Lesznek még közöttük középiskolás diákok, akiket valamilyen tanfelügyelői szinekúra után sóvárgó buzgó tanárok cipelnek oda. Meg lesznek szociális segélyektől függő személyek. Mindezekben a PSD-s főnök által irányított közpénztől való függés a közös, meg a félelem a kis helyi szatrapától, aki pokollá teheti az életüket. Sajnos,

nagyon keveseknek – ha lesznek egyáltalán ilyenek – lesz bátorságuk nyíltan felfedni a kényszerítéseket.

A képek magukért fognak beszélni. Az osztagvezetők, a párt szorgos katonáin kívül a közalkalmazottak szomorú hadseregét fogják majd látni, amint meggyőződés nélkül skandálják a Liviu Dragnea által kitalált szlogeneket. A felesleges és fárasztó utazásba beleunt emberek tömegét, akik személyes jelenléttel tartoznak a pártnak egy olyan tüntetésen, amelyhez semmi közük.

Aztán ott lesznek még a logisztikai részletek. Valószínűleg meg fogjuk tudni, hogy több tucatnyi busztulajdonost is arra kényszerítették, hogy ajánlják fel járműveiket, más étkezde- és étteremtulajdonosok „önkéntes” ételszállítók lesznek. A PSD-s kiskirályok a termelési kvóta túlteljesítését fogják jelenteni.

Mindezt Dragnea nevében.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26878
Daea és Teodorovici nagyot ment az európai parlamenti meghallgatáson. Hogy mást ne mondjunk.
Logikai bukfencével már nemcsak egy ország, hanem egész Európa előtt hozza magát kínos helyzetbe.
Sőt, Magyarországról is érkeznek telepes tapsifülesek Kovászna megyébe, ahol tárt karokkal várják őket.
Persze, ha mindez így van, akkor a helyzet egészen súlyos, de maga aszerző állítja, hogy nem lehet tudni, mi az igaz, mi a hamis.
Ezzel pedig bővülnek a látogatható részek a vajdahunyadi várban.
Ha már Năstase és Iliescu is bőgeti a szirénát, akkor talán tényleg baj van a román politika fősodrában.
Mindenki valakinek a valakije a közszférában, még egy takarítónőt sem lehet alkalmazni anélkül, hogy a párt ne szóljon bele, állítja Mihai Seplecan volt Kolozs megyei tanácselnök.
És akkor már miért ne rövidítenénk le a téli vakációjukat – vetette fel legújabb ötletét Ecaterina Andronescu.
Fogadják szeretettel szerkesztőségünk tagjainak szubjektív írásait hőseikről, helyeikről, érzéseikről, a Magyar Kultúra Napján.
Ezt állítja egy gyulafehérvári fejlesztési szakember.
Ha Ferenc pápát meghallgatni megy Csíksomlyóra, olyan mintha a pünkösdi búcsún venne részt.
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Mi lesz itt, ha a PSD összeesküvés-elméleteinek egyik legfontosabb szereplője megszerzi az Európai Ügyészség vezetését?