Fázós ügy
béel
2018. május 30. szerda, 09:13
Faárverések elcsalása, törvénytelen kitermelés – kemények a vádak.

Törvénytelen fakitermeléssel, illetve faanyag-árverések elcsalásával gyanúsított bűnszervezet tagjainál tartott házkutatást szerdán reggel a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT), az ügyben ráadásul az Erdélyben számos botrány főszereplőjeként ismertté vált osztrák Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó vállalat a fő érinett.

A DIICOT ügyészei szerint a bűnszervezet 2011-es megalakulása óta mintegy 25 millió eurós kárt okozott az államkasszának azáltal, hogy egyrészt egyes erdészetek által szervezett faárveréseket csalt el – egyes jelentkezőket, hogy másokat hozzanak előnyös helyzetbe –, másrészt a kivágott faanyag egy részét fel sem tüntették a hivatalos iratokban.

Ráadásul az ügyészek szerint

a megszerzett faanyag egy része törvénytelen vágásokból származik

– ennek magvalósításában közhivatalnokok is közreműködtek.

A szervezett bűnözés elleni ügyészek Bukarestben, valamint Bihar, Fehér, Hunyad, Brassó és a moldvai Suceava megyében összesen 23 helyszínen tartottak házkutatást cégek telephelyén és magánszemélyeknél.

Az ügyészek nyilvános árverések elcsalása, adócsalás, a versenyszabályok megsértése és törvénytelen fakivágások gyanúja miatt nyomoznak.

Az ügyészség a Holzindustrie Schweighofer központjában valamint több fafeldolgozó üzemében is házkutatást tartott, de a nyomozás erdészetekre és az erdészeti őrségre is kiterjed.

A Holzindustrie Schweighofer 2003-ban jelent meg a romániai piacon, jelenleg két fafeldolgozó és három falemezgyártó  üzemet működtet, összesen 3100 alkalmazottal.

Az osztrák céget környezetvédő szervezetek azzal vádolták meg, hogy törvénytelenül kivágott faanyagot vásárolt.

Márciusban a Schweighofer eladta Cascade Empire nevű leányvállalatát, amely 14 ezer hektárnyi erdőterületet birtokol Románia területén. A vásárló a svéd GreenGold Group.

Schweighofer: támogatjuk a nyomozást
A Schweighofer a DIICOT bejelentését követően közleményben reagált az ügyre, amelyben kifejti: együttműködik a hatóságokkal, és minden támogatást megad az ügyészeknek, mivel - mint írják - alapelvük az, hogy mindig tiszteletben tartják azon ország törvényeit és előírásait, ahol működnek.
Ezért minden szükséges információt az ügyészek rendelkezésére bocsátanak, és minden eszközzel támogatják a nyomozást a korrekt eredmény érdekében.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26774
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.