Fázós ügy
béel
2018. május 30. szerda, 09:13
Faárverések elcsalása, törvénytelen kitermelés – kemények a vádak.

Törvénytelen fakitermeléssel, illetve faanyag-árverések elcsalásával gyanúsított bűnszervezet tagjainál tartott házkutatást szerdán reggel a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT), az ügyben ráadásul az Erdélyben számos botrány főszereplőjeként ismertté vált osztrák Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó vállalat a fő érinett.

A DIICOT ügyészei szerint a bűnszervezet 2011-es megalakulása óta mintegy 25 millió eurós kárt okozott az államkasszának azáltal, hogy egyrészt egyes erdészetek által szervezett faárveréseket csalt el – egyes jelentkezőket, hogy másokat hozzanak előnyös helyzetbe –, másrészt a kivágott faanyag egy részét fel sem tüntették a hivatalos iratokban.

Ráadásul az ügyészek szerint

a megszerzett faanyag egy része törvénytelen vágásokból származik

– ennek magvalósításában közhivatalnokok is közreműködtek.

A szervezett bűnözés elleni ügyészek Bukarestben, valamint Bihar, Fehér, Hunyad, Brassó és a moldvai Suceava megyében összesen 23 helyszínen tartottak házkutatást cégek telephelyén és magánszemélyeknél.

Az ügyészek nyilvános árverések elcsalása, adócsalás, a versenyszabályok megsértése és törvénytelen fakivágások gyanúja miatt nyomoznak.

Az ügyészség a Holzindustrie Schweighofer központjában valamint több fafeldolgozó üzemében is házkutatást tartott, de a nyomozás erdészetekre és az erdészeti őrségre is kiterjed.

A Holzindustrie Schweighofer 2003-ban jelent meg a romániai piacon, jelenleg két fafeldolgozó és három falemezgyártó  üzemet működtet, összesen 3100 alkalmazottal.

Az osztrák céget környezetvédő szervezetek azzal vádolták meg, hogy törvénytelenül kivágott faanyagot vásárolt.

Márciusban a Schweighofer eladta Cascade Empire nevű leányvállalatát, amely 14 ezer hektárnyi erdőterületet birtokol Románia területén. A vásárló a svéd GreenGold Group.

Schweighofer: támogatjuk a nyomozást
A Schweighofer a DIICOT bejelentését követően közleményben reagált az ügyre, amelyben kifejti: együttműködik a hatóságokkal, és minden támogatást megad az ügyészeknek, mivel - mint írják - alapelvük az, hogy mindig tiszteletben tartják azon ország törvényeit és előírásait, ahol működnek.
Ezért minden szükséges információt az ügyészek rendelkezésére bocsátanak, és minden eszközzel támogatják a nyomozást a korrekt eredmény érdekében.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26774
Amint az várható volt, a szövetség 33+10 tulipánossal vág neki az európai parlamenti választásoknak.
Miért is van az, hogy annyi ön- és közveszélyes tragacs gurul a mioritikus haza közútjain? Az ember elolvassa a cikket, és örökre elmegy a kedve a használt autóktól.
Az abszurditás határát már rég túllépte ez az ügy, de még mindig lehet fokozni.
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
A századik válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs passzaiból születtek a horvátok elleni gólok.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.